sep
09
2015

Joost Zwagerman

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Dinsdagavond is Joost Zwagerman overleden. De publicist besloot om ‘zelf uit het leven te stappen’, zoals dat dan heet. Hij zou dinsdagavond om 22.30 uur in het Radio 4-programma Opium op 4 vertellen over zijn jongste boek, De stilte van het licht. De redactie zat op de schrijver te wachten, maar ‘Zwaag’ kwam niet opdagen.
Hoe de auteur precies aan zijn einde is gekomen, is niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat de geboren Haarlemmer depressief was. In 2002 verscheen zijn boek Zes sterren, dat over zelfmoord ging. Zijn vader had vier jaar daarvoor een mislukte zelfmoordpoging gedaan. Ook heeft hij meerdere keren geprobeerd zijn vriend Rogi Wieg van een poging te weerhouden. Uiteindelijk lukte dat niet: twee maanden geleden overleed Wieg. Hij had gevraagd om euthanasie.
Wieg vertelde in het KRO-programma In de schaduw van het nieuws over zijn depressies en hoe zijn vriend Joost Zwagerman hem met “alle denkbare argumenten” ervan trachtte te weerhouden om zelfmoord te plegen.
Ook schreef Zwagerman een boek over zelfmoord. Herhaaldelijk noemde Zwagerman het plegen van zelfmoord egoïstisch. “Nabestaanden ervaren een soort stempeling voor de rest van hun leven. Ze zijn geestelijk gebrandmerkt,” zei hij tien jaar geleden in Trouw. Kort daarvoor was zijn bundel Door eigen hand. Zelfmoord en nabestaanden uitgekomen. De schrijver hamerde onder meer op het belang van hulp aan depressieve mensen.Enfin. Joost is niet meer. De beste manier om een schrijver te gedenken is door zijn nagelaten erfenis, zijn geschreven materiaal, te lezen. Opnieuw.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • 8 september 2016 at 17:32 |

    […] zou Zwagerman die dag gedaan hebben? Zou hij gewoon zijn opgestaan en geweten hebben wat hij die dag zou gaan […]

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.