nov
21
2018

Joost Zwagermanprijs

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het is een beetje langs me heen gegaan, maar afgelopen weekend is de eerste Joost Zwagermanprijs uitgereikt. Eindhovenaar Jilt Jorritsma won met zijn essay Onthoofd deze essayprijs.
Het essay van Jorritsma bestaat uit vijf delen en voert de lezer van de ravage na ‘9/11’, de aanslagen in de VS op 11 september 2001, naar het atelier van Franse beeldhouwer Rodin. Van die kunstenaar stonden namelijk behoorlijk wat werken in een van de twee Twin Towers die bij de aanslagen in New York werden verwoest. Vele werken gingen verloren, maar twee werden tussen het puin teruggevonden – verminkt, dat wel. Jorritsma legt in het essay een verband tussen de bijzondere stijl en fascinatie voor onvolmaaktheid van Rodin en het terrorisme van de afgelopen jaren. Hij stelt vragen over begrippen als tijd en geschiedenis; wat houden die precies in?
Het is geen toeval dat deze prijs juist afgelopen zondag werd uitgereikt. Die dag was het de 55e verjaardag van Zwagerman – ware het niet dat de naamgever van de prijs drie jaar geleden zelfmoord pleegde. Diens beschouwende werk, zoals in de cassette Americana en zijn kunstkritieken bij De Wereld Draait Door, is misschien wel het beste werk van Zwagerman.
Jilt Jorritsma uit Eindhoven. Zijn burgemeester heet ook J. Jorritsma, maar dan John. De eerste burger was niet zo lang geleden commissaris van de Koning(in) in Fryslân. Maar dat is een dwarsverband wat er niet toe doet.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.