feb
24
2018

Joyce

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Barnaby Joyce was vice-premier van Australië onder minister-president Malcolm Turnbull. Joyce was naast vicepremier partijleider van de conservatieve National Party. Beide functies heeft hij opgegeven, nadat bekend was geworden dat hij een buitenechtelijke relatie had met zijn voormalige pr-adviseur. Zij is nu zwanger van hem.
Zou Barnaby misschien in een verre lijn familie zijn van James Joyce? De Ierse schrijver is bekend geworden met de roman Ulysses. James Augustine Aloysius Joyce werd in 1882 geboren in Dublin, een kleine zestig jaar later stierf hij in Zürich. Een ander boek van James Joyce is A Portrait of the Artist as a Young Man, uitgegeven in 1916. Dat boek heb ik in de Nederlandse vertaling gelezen.
Een Portret van de Kunstenaar als Jongeman heet het autobiografische kunstenaarsroman. De vertaling en aantekeningen zijn van Gerardine Franken en Leo Knuth; de eerste Nederlandse uitgave kwam in 1972 op de markt, en ik las de achtste druk uit 2009.
De Ierse schrijver maakt gebruik van de literaire techniek stream of consciousness, waarbij een veelvoud aan indrukken wordt weergegeven, die zich aan het bewustzijn van een individu spontaan opdringen. Bijzondere techniek, die je wel dwingt om goed te blijven lezen. Het is geen light-verse.
Het kan natuurlijk goed dat Barnaby familie is van James. Immers, de Ieren trokken net als de Nederlanders in golven naar nieuw land, zoals de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland en Australië. President John F. Kennedy had ook Iers bloed in zijn lijf stromen. Een directe bloedlijn is er misschien niet tussen de schrijver en politicus. Maar het idee dat de twee Joyce’s familie kunnen zijn, vind ik interessant genoeg om in te geloven.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.