feb
03
2018

Judas, de musical

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In de Protestantse Gemeente van Ferwert wordt eind maart een musical opgevoerd over Judas Iskariot. Hij is een van de twaalf discipelen van Jezus, maar hij is ook de man die Jezus verraadt. Met een kus, voor dertig zilverlingen. Dat was in die dagen in het Romeinse rijk vergelijkbaar met 120 daglonen. De verrader kon dus een kleine vier maanden vooruit.
De PKN Ferwert meldt op de site: “De musical gaat over Judas; wie is hij eigenlijk? Hoe was Judas als kind; populair of een vreemde jongen? Stil of juist helemaal niet? Een zwart-wit denker en hoorde hij stemmen? Kon hij tegen onrecht of niet? Waarom maakte hij de keuzes die hij gemaakt heeft? Welke rol hadden de ouders van Judas in zijn leven? In deze musical volgen wij het leven van Judas, vanaf zijn geboorte tot aan zijn dood en we hopen een antwoord te krijgen op deze vragen.”
Goede vragen. Bob Dylan stelt zo’n vraag ook in zijn nummer With God On Our Side:

Through many a dark hour
I’ve been thinkin’ about this
That Jesus Christ was
Betrayed by a kiss
But I can’t think for you
You’ll have to decide
Whether Judas Iscariot
Had God on his side

Had Judas Iskariot God aan zijn zijde? Je zou het soms wel denken. Immers, de Christus moést lijden om de volledige verlossing te voltooien.
Judas blijft voor veel mensen een bijzonder figuur. Neem bijvoorbeeld het boek van Amos Oz. Ook weer zo’n roman waarin Judas minder fout wordt afgeschilderd dan wel eens wordt gezegd. Want Judas was niet een berekende penningmeester, de man die de kas van de discipelen beheerde en hier ook geld uit wegnam.
Judas zou teleurgesteld zijn geweest in het werk van Jezus. Mogelijk was Judas teleurgesteld dat Jezus niet de militante messiaanse verzetsheld tegen “Rome” was en toekomstige wereldlijke koning was waar velen in het begin op hoopten. De teleurstelling werd gevoed door het feit dat Jezus alleen sprak van het Koninkrijk der Hemelen en waarmee Jezus volgens Judas zijn mogelijkheden verkwanselde.
Enfin.
In maart weten we het antwoord van de kerk in Ferwert.

opsyk

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.