mei
17
2016

Judas

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits, Modern Times

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat zanger Bob Dylan in Manchester werd uitgescholden voor Judas. Dylan maakte in die jaren een wereldtournee, samen met een elektrisch versterkte band, bestaande uit de mannen van The Hawks, de begeleidingsband van Ronnie Hawkins. Aangevuld met drummer Mickey Jones, die Levon Helm verving, omdat hij niet meer tegen het boe-geroep van het publiek kon.
Want de spanning tussen Dylan en zijn publiek was die dagen bijna fysiek merkbaar. De traditionele folk-liefhebbers konden het niet verkroppen dat “hun” Dylan was gezwicht voor het grootkapitaal van de rockmuziek. Tijdens dat concert in de Manchester Free Trade Hall, barstte de bom. Al tijdens het tweede gedeelte van de show, de elektrische helft, saboteerden de bezoekers het stemmen van de band.
Tot na Ballad Of A Thin Man iemand vanaf het balkon “Judas!” roept naar de bard uit Minnesota. Een uitspraak die tot bijval leidt, getuige het applaus. Judas, verrader. Lafaard. Iemand die bereid is om het leven van een ander te verkopen voor een flinke duit. Maar zo gemakkelijk laat Dylan zich niet afzeiken. Hij antwoordt: “I don’t believe you. You’re a liar!”
Vervolgens draait Dylan zich om naar zijn band en geeft hij de mannen de opdracht: “Play it fuckin’ loud!” Waarna Jones op zijn snaredrum slaat en daarmee Like A Rolling Stone inzet.
Mede vanwege deze scheldkannonade is het Manchester optreden een geliefd verzamelobject geworden bij de bootleggers, de verzamelaars van illegaal opgenomen concerten. En dat met name onder de Dylan-bootleggers. Opmerkelijk is dat de locatie van het optreden op vrijwel alle bootlegs foutief de The Royal Albert Hall in Londen wordt genoemd. Dat was niet zo, dit optreden vond plaats in The Manchester Free Trade Hall. Waarom dan toch die fout? Tjah, de administratie was niet zoals tegenwoordig, zullen we maar zeggen.
Judas. Wie dit gezegd heeft, blijft zoveel jaar na dato onbekend. Iedereen wil het wel zijn, die deze uitroep op zijn naam heeft staan. Maar ja, de geschiedenis heeft vele vaders.

Tags // , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.