Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork bestaat vandaag 35 jaar. In het voorjaar van 1983 werd het voormalige Judendurchgangslager Westerbork tot een herinneringscentrum gemaakt. In de jaren tussen de Tweede Wereldoorlog en het herinneringscentrum was in het Drentse dorp enkel een monument te zien.
En het kamp is na de oorlog gebruikt als tijdelijke opvang voor de Zuid-Molukkers. Woonoord Schattenberg herbergde de voormalige KNIL-militairen die na de Aziatische oorlog en de Bersiap in het moederland mochten blijven, in de hoop van een eigen Republik Maluku Selatan (RMS). Tegenwoordig is het een radiosterrenwacht, wat ook een bescheiden rol speelt in De Ontdekking Van De Hemel van Harry Mulisch.
35 jaar inmiddels. Opdat we niet vergeten. Het herinneringscentrum is verantwoordelijk voor het monumentale papieren monument De 102.000 Namen, een eerbetoon aan alle oorlogsslachtoffers. Alleen daarom al levert ‘Westerbork’ belangrijk materiaal. En daarmee wordt het bestaansrecht ook gerechtvaardigd.
Tags // Bersiap, boek De 102.000 Namen, De 102.000 Namen, De ontdekking van de hemel, Harry Mulisch, Harry Mulisch - De ontdekking van de hemel, Herinneringscentrum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Judendurchgangslager, Judendurchgangslager Westerbork, Kamp Westerbork, KNIL, KNIL-militairen, Molukkers, monument, papieren monument, Republiek der Zuid-Molukken, Republik Maluku Selatan, Republik Maluku Selatan (RMS), RMS, Schattenberg, Westerbork. Kamp Westerbork, Woonoord Schattenberg, Zuid-Molukkers
Trackback from your site.