okt
17
2015

Kennen

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits, Modern Times

Ken het dat ik u kan? Het vervoegen van het werkwoord ‘kennen’ levert nog wel wat problemen op. Ik hoor heel regelmatig mensen in mijn omgeving zeggen: ‘Die en die kon ik wel of nog niet’. Of, in een variant die ik deze week hoorde: ‘Zo kan ik ook nog wel iemand’. Hier gaat het bij mij dan mis, hevige kortsluiting vindt plaats in mijn hoofd.
Want iemand kunnen is onmogelijk. Hoogstens kun je iemand nadoen, imiteren. Iemand kunnen is zowel fysiek als tekstueel ongehoord en uitgesloten. De vervoeging die wordt gebruikt, ‘kon’, slaat op het werkwoord ‘kunnen’. Dit woord betekent of je iets wel of niet beheerst.
Ik kan schrijven, autorijden, werken, praten, (hoofd-)rekenen, typen, muziekluisteren, kijken, voelen, et cetera. Kunnen gaat dus altijd over iets wat je onder de knie hebt, wat je machtig bent, wat je in de hand hebt.
Maar waar de mensen uit mijn omgeving het over hebben, is het kénnen van anderen. Je kent iemand, je weet wie die persoon is. Of je kende die persoon natuurlijk nog niet. De verleden tijd van ‘kennen’ is niet ‘kon(den)’, maar ‘kende(n)’. Weten wie iemand is, houdt iets heel anders in dan het onder de knie hebben van een vaardigheid of het juist functioneren van een zintuig.
s de beheersing van de Nederlandse taal inmiddels verloederd tot een bedenkelijk niveau? Welke invloed heeft de opkomst van de sociale media hiermee te maken? Waarom wordt er zo flauw gedaan, als je mensen wijst op hun foutief gebruik van de Nederlandse taal en de vervoegingen van de betreffende woorden?
Alles is op te zoeken op internet, wordt gezegd. Ook de juiste woorden, de manier waarop je de verleden en tegenwoordige tijd gebruikt, de manier waarop je de woorden spelt. Maar vergis je niet, juist op het internet worden veel fouten gemaakt. Internet is makkelijk bereikbaar: hier is veel, zo niet alles te vinden en voor het overgrote gedeelte hoef je niet eens te betalen. Je zou wel gek zijn als je betaalt voor iets wat je ook gratis kunt vinden.
Maar omdat je álles kunt vinden, zie je ook de onveranderde fouten. Daardoor wordt het minder overzichtelijk wat fout is en wat goed. Hier komt bij dat het lezen van een scherm zorgt dat je de tekst minder scherp opneemt; het risico op het maken van fouten en het niet opmerken van (type-)fouten wordt hierdoor vergroot.
Wat is er mis met een fysiek boek? Het openslaan van de drie banden het Dikke Van Dale-woordenboek zorgt namelijk voor een bron van creativiteit. Bij het woord dat je zoekt, zie je niet alleen wat het betekent, maar ook wat het allemaal nog meer kan betekenen. Je krijgt gratis bij elk lemma een overzichtje van wat een waarde aan een woord vastzit. Dat haal je er lang niet altijd uit als je hetzelfde woord op internet zoekt.
Maar dat verschil tussen online en offline kende ik al.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.