mrt
07
2021

Kerk creatief in zorg

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

LEEUWARDEN De kerk is vanwege de strengere coronamaatregelen noodgedwongen gesloten. Hoe kan de kerk wel zijn functie van zorg voor elkaar uitvoeren in tijden van corona? Door creatieve initiatieven blijkt veel mogelijk.
Bij Inloophuis Achter de Hoven wordt druk gekookt. Grote pannen staan op het vuur. Om vijf uur komen de eerst gasten voor een afhaalmaaltijd. Het menu bestaat vandaag uit sperziebonen, aardappelen met jus en een slavink. Het toetje is extra feestelijk. “Ik ben jarig geweest,” zegt voorganger Sam de Visser. “Verjaardag vieren doen we nu niet, dan maar zo.”
Door de strengere coronamaatregels is het kerkgebouw gesloten. Op dit moment vinden samenkomsten alleen digitaal plaats door live uitzendingen via YouTube.
Vanuit het gebouw Achter de Hoven organiseerde De Visser voorheen iedere donderdag een maaltijd. Samen met vrijwilligers werd er gekookt. Er was plek voor 35 personen. Om toch in contact te blijven met zijn gasten is hij een initiatief begonnen met afhaalmaaltijden. Samen met zijn vrouw Rina en zoon Bas kookt hij vandaag voor zo’n dertig mensen.
Gerda is één van de eerste gasten die in de rij staat voor het ophalen van een menu. Ze vertelt enthousiast: “De gezelligheid neem je nu mee naar huis. Voor corona was donderdag de leukste dag van de week. Ik schoof dan samen met andere stadsgenoten aan voor een driegangenmenu Dat is nu allemaal anders geworden, omdat we niet met zoveel om de tafel kunnen. Ik ben alleen, maar door hier naar toe te komen zit ik niet zo in mijn eigen kringetje. Ik spreek nog eens even iemand anders. Nu met afhaal is het fijn dat je even een ritje hebt op de fiets.”

Aandacht op afstand, maar toch dichtbij
Inloophuis Achter de Hoven is een laagdrempelig initiatief voor mensen die behoefte hebben aan contact en vragen hebben over het leven en God. Het is er voor iedereen. Rina vertelt: “Vanwege corona hebben we voor alle bestaande activiteiten een alternatief gevonden. De handwerkmorgen is online, breien kun je tenslotte overal doen.”
Ze vervolgt: “Voor de coronatijd kwamen we met ongeveer vijftien dames bij elkaar om te handwerken. Een heel mooi sociaal gebeuren. Een luisterend oor en gezelligheid. We sluiten altijd af met een heerlijke lunch. En we denken na over een stukje uit de Bijbel. Praktisch voor het leven van elke dag. We hebben nu contact met de dames via sociale media. Op onze website staan nu handwerkideeën en lunchrecepten. Nu hebben we aandacht op afstand, maar zijn toch dichtbij.”

‘De kerk’ is veel meer dan alleen een gebouw
Betekent een dichte voordeur ook dat er niets achter de kerkdeur van Achter de Hoven gebeurt? Voorganger Sam de Visser legt uit: “Wij kunnen zeker aan het doel van de kerk beantwoorden, namelijk om als christenen samen te komen, samen God te eren en naar Zijn woord, de Bijbel te luisteren, te beantwoorden. ‘De kerk’ is veel meer dan alleen een gebouw, maar omvat eigenlijk alle mensen die geloven in Jezus Christus. We delen in elkaars zorgen en bezittingen en zorgen ervoor dat niemand te kort komt. Daarom kan de kerk nooit gesloten zijn. Letterlijk, maar niet figuurlijk. Wij kunnen gewoon door met het werk wat we moeten doen, al is dat nu met de nodige creatieve aanpassingen.”
Het drukbezochte Bijbeluurtje van zondagmiddag, waarin je leert hoe je de Bijbel leest en interpreteert, is nu bijvoorbeeld digitaal. De Visser: “Het is een oplossing om iedereen aandacht te blijven geven, maar online is interactie toch moeilijk. Ik mis de discussies en vragen enorm. Dat geldt ook voor de zondagse samenkomsten. Op nadrukkelijk verzoek van onze burgermeester Buma hebben wij besloten om onze deuren fysiek te sluiten. Absoluut met pijn in het hart. Ik wil benadrukken dat ik als voorganger van deze kerk de verantwoordelijkheid voel voor alle leden en bezoekers van de gemeente. Hoe moeilijk het ook is om elkaar nu tijdelijk niet te kunnen ontmoeten. Toch blijven voldoen aan ons doel om er voor elkaar zijn. Digitaal en met een afhaalmaaltijd. Eet smakelijk!”

Bron: Huis Aan Huis Leeuwarden

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.