apr
01
2020

Kerkelijk Leeuwarden online

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Naast de Sint Piterkerk in Grou zijn ook drie Leeuwarder kerken tijdelijk overgestapt op een online kerkdienst. Het gaat om de Bethelkerk, De Fontein en de Morgenster. De Bethelkerk gaat elke zondagochtend live op Facebook, de andere twee kerken plaatsen een vooraf opgenomen video.

‘Facebookdienst’ doet het goed
De drie kerken beleven zondag alweer hun vierde online kerkdienst. Het geluid van deze samenkomsten is te horen via de kerktelefoon. En wat opvalt: de online samenkomst van de christelijk-gereformeerde Bethelkerk valt in de smaak. De Facebook-livestream werd zondagochtend zo’n 900 keer bekeken. Toch nuanceert dominee Herman Carlier de cijfers.
“Het is lastig om op Facebook vast te stellen of men daadwerkelijk de dienst bekijkt of er slechts ‘langskomt’”, zegt hij. “We zijn wel een relatief grote gemeente met 950 leden. En ik denk dat sommigen via één inlog naar de dienst kijken.” Carlier preekt in de online samenkomst, drie tot vier gemeenteleden maken muziek. De dienst duurt bijna een uur, iedereen staat op anderhalve meter afstand van elkaar. “We zijn met een klein aantal in de kerk en op deze manier kan het nog.”
Op het technische vlak ziet de predikant nog wel wat verbeterpuntjes. De online dienst is nu in het geheel gefilmd vanuit één punt. “We filmen de dienst met de mobiele telefoon op een statief. Maar we gaan kijken naar een professionele camera. En of er wat plaatjes en filmpjes te zien kunnen zijn. Die toonden we al op onze beamer in de fysieke kerkdienst.”

De Fontein filmt alles los van elkaar
PKN-kerk De Fontein pakt het al wat professioneler aan. Dominee Alfons van Vliet houdt in de online dienst een overdenking op de kansel, daarna gaat de camera naar ‘huisband’ Impuls, elders in de kerk. Er komt een filmpje van de kindernevendienst voorbij en een zandtovenaar toont zijn werk. “We zetten na alle losse opnames een dienst van een uur elkaar”, zegt Van Vliet.
De opnames zijn in delen, om met zo min mogelijk mensen in de kerk te zijn. “De band speelde al meerdere liederen in en de organist komt morgen langs. Dan zingen mijn vrouw, degene die het filmpje opneemt en ik de liederen mee. Dat is ter ondersteuning van de gemeenteleden die thuis mee willen zingen.”

Morgenster mist tijdelijk muziek
De online dienst van de gereformeerd vrijgemaakte Morgenster duurt tijdelijk iets korter dan normaal. Dominee Sape Braaksma houdt een overdenking en er volgt een gebed, maar de muziek ontbreekt even. De kerkband speelde in de eerste online samenkomst, maar heeft inmiddels bedankt vanwege het coronavirus. Daardoor duurt de dienst nu niet een uur, maar een kwartier.
“Bandleden stonden in de eerste dienst op drie meter afstand van elkaar, maar de muzikanten willen nu zo min mogelijk bij elkaar in de buurt zijn”, verklaart koster Klaas Heijman. Hij zet de filmpjes in elkaar. De koster zoekt nu naar muzieknummers ter vervanging van de band.

Kerken denken wisselend over vervolg
De digitale diensten van de drie kerken gaan tot in elk geval 1 juni door. De Morgenster heeft een vaste camera in de kerk hangen, waarmee ze op zondagochtend een livestream uitzendt. Hier stapt de kerk na 1 juni weer op over. De diensten van De Fontein zullen na de coronacrisis alleen weer via de kerktelefoon te horen zijn.
En de Bethelkerk overweegt om de diensten ook na 1 juni via een livestream te blijven uitzenden. “Het zou best kunnen dat we er na 1 juni mee verder gaan. Voor mensen die de dienst niet kunnen bezoeken door bijvoorbeeld ziekte of een buitenlandse reis”, aldus dominee Carlier.

Bron: Omroep LEO Middelsé

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.