okt
22
2018

Keurmerken 

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Landarbeiders in ontwikkelingslanden hebben nauwelijks baat bij de duurzaamheidskeurmerken die zijn ontwikkeld om hen vooruit te helpen. Nog altijd verdienen de werknemers geen leefbaar loon en werken ze onder ongezonde en onveilige omstandigheden. Ook worden de rechten van arbeiders geregeld geschonden. Dankzij de keurmerken stijgen de verkoopprijzen wel, maar de arbeiders profiteren daar niet van.
Eén van die keurmerken komt van Max Havelaar. Deze organisatie is vernoemd naar de hoofdpersoon uit het gelijknamige boek van Multatuli. Dat is dan weer het pseudoniem van Eduard Douwes Dekker, die in de eerste helft van de jaren 1840 controleur was van het roerige district Natal aan de westkust van Sumatra. De misstanden die hij daar zag, leverde de nodige informatie op voor zijn debuutroman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij uit 1860.
Het bericht brengt me ook naar Teun van de Keuken, zoon van filmmaker Johan van der Keuken en mede-initiatiefnemer en naamgever van de actie Steun Teun en Tony’s Chocolonely. Dit merk strijdt voor 100% slaafvrije (zonder kinderarbeid of -slavernij) chocolade.
Het is dus de vraag of het nuttig is, zo’n keurmerk.
Waarschijnlijk wel, al is het maar dat je érgens moet beginnen. Niets doen levert sowieso geen verandering op.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.