okt
11
2017

Kieslijst

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De gemeente Leeuwarden heeft vanaf 1 januari 2018 een groter grondgebied. Behalve de grond van de huidige gemeente Leeuwarden, is vanaf het nieuwe kalenderjaar ook Leeuwarderadeel en een deel van Littenseradiel onderdeel van de nieuwe ‘stad en ommelanden‘. Dat betekent dan onder meer het schrijven van een verkiezingsprogramma en het opstellen van een kieslijst voor de deelnemende partijen.
Als secretaris van de ChristenUnie in Leeuwarden, was het aan mij de eer om de kieslijst dan administratief in orde te maken. Dat betekent een aantal handelingen. Natuurlijk de achternamen, voorletters, voornamen en geboortedata van alle kandidaten noteren. In dit geval zijn dat er 41. Van al deze mensen is ook een geldig legitimatiebewijs nodig.
Elke kandidaat moet ook instemmen met zijn of haar plaats op de lijst. Dat betekent 41 zogenaamde instemmingsverklaringen. Met deze verklaring verklaar je dat je inderdaad op die plek op de lijst wilt staan. Dat zijn dan alweer 82 papieren, vanwege de legitimatiebewijzen en de instemmingsverklaringen.
Omdat de partijnaam een landelijk geregistreerde naam is, moet het partijbureau in Amersfoort haar akkoord geven. Met een handtekening van de gemachtigde op een betreffend formulier, waarmee het aantal documenten dus op 83 papieren komt. Tel daar ook het formulier bij op, waarmee een lijstcombinatie wordt bevestigd – en je zit al op 84 papieren.
Dan hebben we het nog niet eens over het ondersteunende computerprogramma, waarin eveneens alle gegevens in ingevoerd moeten worden.
Maar het is dan een prettige gedachte dat alles in orde is. De documenten zijn op tijd ingeleverd, de gegevens kloppen, de handtekeningen zijn goedgekeurd (denk maar eens aan getrouwde vrouwen, die de naam van hun echtgenoot aannemen!), de identiteitsbewijzen zijn geldig en niet verlopen.
Enfin.
Woensdag 22 november 2017 staan 41 ChristenUnie-kandidaten op de kieslijst voor de nieuwe gemeente Leeuwarden. Gemotiveerde mensen, die vanaf het nieuwe kalenderjaar zich met hart en ziel willen inzetten voor het welzijn van de stad.

Tags // , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.