okt
08
2019

Klimaatprotest

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Honderden betogers van actiegroep Extinction Rebellion hebben maandag de Stadhouderskade ter hoogte van het Rijksmuseum geblokkeerd. De actie maakte deel uit van het wereldwijde klimaatprotest. Na afloop mochten de deelnemers Sjoerd de Koning en Chaja Merk, geruggensteund door Rutger Bregman, aan de tafel van De Wereld Draait Door het nodige toelichten.
Het klinkt heel sympathiek. Een internationale coalitie van met name jongeren, millenials, die zonder één Grote Leider met elkaar beslissen dat ze opkomen voor een gezond klimaat. Aandacht vestigen door de wet te overtreden.
Nu is niemand tégen een goed milieu. Dus dat heb je als Extinction Rebellion al mee.
Toch irriteert het me. Omdat je met niemand kunt spreken als vertegenwoordiger. Geen leidende organisatie of desnoods een Politbureau klinkt heel aantrekkelijk, maar dat betekent óók dat je als organisatie feitelijk los zand bent. Want als iedereen inspraak heeft en verantwoordelijkheid, dan heeft niemand dat persoonlijk.
Ik denk terug aan bijvoorbeeld de Occupybeweging, die zich richtte tegen economische en sociale ongelijkheid. Ook in Leeuwarden bezetten -meestal- jongeren de pleinen bij grote financiële bedrijven, zoals banken en geldverstrekkers. Ook deze club kende geen leider en geen woordvoerder. Activiteiten werden op lokaal niveau georganiseerd. Besluiten werden bij consensus genomen op de general assembly. Af en toe werd een landelijke Occupy-dag gehouden, waarbij zo veel mogelijk Nederlandse Occupyers bij elkaar kwamen om gezamenlijke plannen en ideeën te bedenken.
Ook deze club mensen hebben idealen waar je niet tegen kunt zijn. Sociale en economische ongelijkheid hoeft niet per se slecht te zijn, het kunnen prikkels zijn om je te (blijven) ontwikkelen – maar excessen dienen uiteraard vermeden en bestreden te worden.
Maar wat is van de Occupybeweging over gebleven?
Een zelfde langzame dood zal actiegroep Extinction Rebellion sterven.
We dronken een glas, we deden een plas en lieten de boel zoals het was.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.