dec
28
2021

Klokken Sint Thomasluiden

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Nog tot en met oudejaarsdag kan iedereen die dat wil de klok luiden van de klokkenstoel in Katlijk. Dat kan sinds 21 december, waarbij het zogeheten Sint Thomasluiden start en boze geesten worden verjaagd.
Het luiden van de klokken is al meer dan veertig jaar een traditie en gebeurt in de periode dat de dagen het kortst zijn. De kunst is om met twee personen de beide klokken ritmisch te luiden. Het luiden van de klokken kan tussen 7.00 en 22.00 uur.
Normaal gesproken trekt het Sint Thomasluiden erg veel bezoekers, mede omdat de routes van de kuiertocht langs de klokkenstoel lopen en waar de wandelaars moeten stempelen en tevens een traktatie krijgen. Nu de kuiertocht door de coronamaatregelen niet doorgaat, merkt de organisatie dat het rustiger is.
“Andere jaren is het inderdaad veel drukker en staan er soms rijen. Nu is het beduidend rustiger en is het druk als er bijvoorbeeld tien mensen staan,” zegt Jos Boelhouwer, lid van Plaatselijk Belang Katlijk en in die hoedanigheid betroken bij het Sint Thomasluiden.

Bron: Heerenveense Courant

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.