dec
06
2017

Koning Michaël van Roemenië

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De laatste koning van Roemenië, Michaël (of Mihai), is gisteren overleden. Hij overleed op 96-jarige leeftijd, als monarch in ballingschap. Sinds hij eind jaren veertig werd verdreven uit zijn land, verbleef hij in Zwitserland.
Een fascinerend verhaal van deze Roemeense vorst. Al als kleuter van 5 werd hij koning van zijn land, waarbij een regentschapsraad bestaande uit zijn oom, prins Nicolaas, patriarch Miron Cristea en Gheorghe Buzdugan (president van de Hoge Raad) de touwtjes in handen hielden uit naam van het minderjarige neefje. Drie jaar later kwam pa, koning Carol II, weer terug als heerser van het land.
Tien jaar later kwam Mihai opnieuw op de Roemeense troon te zitten, ditmaal voor een periode van 7 jaar. Waarna hij door communisten werd afgezet. Michaël vluchtte naar Zwitserland. Drie jaar na de val van het communistische regime, met Pasen 1992, werd het de ex-koning weer toegestaan zijn vaderland te bezoeken. In 1997 kreeg hij het Roemeens staatsburgerschap terug van president Constantinescu.
Op 5 juni 2008 maakte de ex-koning van Roemenië bekend dat hij weer in Kasteel Peleș ging wonen, het koningsslot waaruit hij in 1947 door de communisten werd verdreven. Bezoekers van het in het slot gevestigde museum konden dus niet alleen waardevolle voorwerpen bekijken, maar ook de oud-koning tegen het lijf lopen. Hij stelde ook dat het slot tot in de eeuwigheid voor toeristen geopend zal blijven.
Vorig jaar overleed de echtgenote van koning Michaël, koningin Anne. De Franse prinses uit het huis van Bourbon-Parma, was een nicht van Carel Hugo van Bourbon-Parma, de gewezen echtgenoot van de Nederlandse prinses Irene. Zij was daarmee ook een achternicht van Jaime de Bourbon de Parme, de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel – in Vaticaanstad dus, de Romeinse stadstaat dat behalve de hoofdstad van de Katholieke Kerk ook een soevereine burgerlijke staat is. Met de paus als staatshoofd.
Enfin.
Dat zijn van die familiebanden, die er niets toe doen. Ook koning Michaël is uit de tijd en heeft het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.