apr
28
2019

Koningsdag 2019

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Koning Willem-Alexander vierde zijn 52e verjaardag in Amersfoort. De stad is het geografische midden van Nederland. Maar het is ook halverwege Apeldoorn en Den Haag, de twee steden waartussen de koninklijke familie pendelde en in Amersfoort pauzeerden.
Wanneer komt de vorst zijn verjaardag vieren in Leeuwarden? De Friese provinciehoofdstad heeft nauwe banden met de monarchen. Vlak voordat Balthasar Gerards in Delft onze Vader des Vaderlands Willem van Oranje vermoordde, had Willem de Zwijger een lunchafspraak met Rombertus van Uylenburgh, burgemeester van Leeuwarden. Deze Rombertus is de vader van Saskia, de vrouw van schilder Rembrandt van Rijn.
De voorouders van Willem-Alexander komen uit Friesland. Willem Frederik is een stamvader van het huidige koninklijk huis in Nederland. Het gaat een beetje te ver om al die koninklijke huwelijken uit te spitten, maar Maria Louise van Hessen-Kassel speelt in deze geschiedenis een belangrijke rol. Pak de geschiedenisboeken bij de hand en neem pen en papier ook maar bij de hand om de stamboom van de Oranjes uit te tekenen.
Het is even afwachten tot aanstaand burgemeester Sybrand van Haersma Buma, die wordt genoemd als opvolger van scheidend burgemeester Ferd Crone, een telefoontje krijgt van het kabinet van de koning.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.