okt
15
2017

Koos van Zomeren

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Schrijver Koos van Zomeren kreeg zondag de eerste en vooralsnog eenmalige Jan Wolkers Oeuvreprijs. Dat gebeurde tijdens een uitzending van het Radio 1-programma Vroege Vogels. Deze oeuvreprijs is vooralsnog eenmalig en is ter gelegenheid van de vijfde uitreiking van de Jan Wolkersprijs. Wolkers was naast schrijver en kunstenaar ook natuurliefhebber.
Ik las een aantal winters terug het boek Sneeuw Van Hem, geschreven door Van Zomeren. Het was die winter dat Nederland geteisterd werd door ijs. Sneeuw Van Hem was een goede boektitel voor die ijstijd. De flaptekst van het boek meldt: ‘Koos van Zomeren schreef een roman over kou – kou van buiten en kou van binnen. Een maar al te menselijk verhaal over eeuwigheid en overspel, creativiteit en bederf, poolexpedities en bergbeklimmen. En menselijk geschreven.’
Het mooiste boekje wat ik van Van Zomeren heb, is wel De Wereld Vereenvoudigen. Een boek alweer uit 2005, met ‘zinnen en passages’. Mooi boekje vol aforismen en citaten.
De jaarlijkse Jan Wolkersprijs ging trouwens naar neerlandicus en schrijver/biograaf Dik van der Meulen (1963). De prijs voor het beste natuurboek kreeg Van der Meulen voor zijn boek ‘De kinderen van de nacht’, over wolven en mensen. Zijn dissertatie over Multatuli kreeg in 2003 de AKO Literatuurprijs. In 2014 publiceerde hij de biografie over koning Willem III der Nederlanden. Dit afsluitende deel uit de trilogie Koningsbiografieën verdiende in hetzelfde jaar de Libris Geschiedenis Prijs.
Wat leert zo’n prijsuitreiking ons? We vereenvoudigen de wereld een beetje, geven een citaat of passage en grijpen naar het betreffende boek in de kast. Zoals het hoort bij literaire prijzen.

Lees onder meer op NOS.nl en Nu.nl.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.