jul
09
2017

Korte broek

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Hij kwam naast me zitten in de kerk. In zijn witte bloes en z’n korte broek. Pino is niet zijn echte naam. Maar als je eenmaal een bijnaam hebt waarmee je wordt aangesproken, wordt je echte naam gevoelsmatig een pseudoniem. Een omgekeerde wereld, maar daar weten we in de kerk alles van. Bijnamen te over. Zo wordt een goede vriend sinds jaar en dag Barry genoemd, zelfs door zijn docenten aan de universiteit. Aan mijn deelname als evangelist bij Project Beerze, heb ik mijn nickname Dominee Van Zanten overgehouden.
Maar Pino dus. In zijn korte broek. “Ga je nu over mij een blog schrijven?” vroeg hij. “Over mijn kerkbezoek in korte broek?” Dat zou zomaar kunnen. Maar met hetzelfde gemak schrijf ik niét over mijn vriend. Want ik moest met Pino’s korte broek denken aan een liedje van Herman Boon: ‘Als U d’r maar bent’. In dit liedje zingt de cabaretier:

Al moet ik op de fiets met een olifant
Al moet ik Chinees leren lezen
Of naar de kerk in m’n zwembroek
Nou, het zal mij een zorg wezen

Als U d’r maar bent

Die Boon is een veelzijdige man. Zijn Wikipedia-pagina zegt dat hij een Nederlands cabaretier, predikant, zanger en presentator is. Daarnaast is hij leider van opwekkingsbijeenkomsten. Boon leidt mensen op tot evangelist middels zijn eigen programma’s. Zo’n vijftien jaar geleden was Boon te gast in de televisie-serie Catherine Zoekt God (EO). Catherine Keyl zocht, in navolging van Henny Huisman, de Heer. En zo kwam ze onder meer bij Herman Boon terecht, die een duidelijk bekeringsmoment had.
De druktemaker, zoals Keyl hem omschreef, had voor de tv-coryfee een liedje geschreven: ‘Nooit meer alleen’, dat hij in een vuurtoren bij Den Helder voor haar zong en dat haar tot tranen toe had geraakt. Later werd dit liedje uitgebracht op singel, waarbij de credits voor Nooit Meer Alleen werden gedeeld met Rikkert Zuiderveld.
In die tijd kende ik Herman Boon al. Zijn liedje ‘ Als U d’r maar bent’ staat op de cd Stap Maar In uit 2000. Op deze zelfde cd staat ‘Met Uitgestrekte Armen’, een lied over een vader die op zijn kind(eren) wacht. Dat lied is gebruikt tijdens een Thema-avond in mijn eerste jaar dat ik met Project Beerze meedraaide – in 2004.
En zo is de cirkel weer rond. Ik heb over Pino in z’n korte broek geschreven. Maar op een zonovergoten zondag als vandaag is zo’n zomerse outfit een mooie opstap voor een verwijzing naar iets groters.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.