jun
02
2015

Kranten-zaken

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Hille van der Kaa wordt de nieuwe hoofdredacteur bij BN de Stem. Zij is een bekende in de journalistiek. Momenteel is zij bij Fontys aan het werk is ze docent en onderzoeker bij de datajournalistiek opleiding aan de Universiteit van Tilburg. Eerder al werkte ze al bij Utrechts Nieuwsblad als journaliste en zette zij bij Wegener het online medium Peper op.
Tegelijk lezen we met ons allen steeds minder in kranten. Volgens de Britse krant The Guardian wordt er 16,3 minuten per dag in een krant gelezen, tegenover 21,9 minuten per dag in 2010. Dat is een verschil van 25 procent in vijf jaar tijd. De verwachting is dat het aantal minuten dat aan een krant wordt besteed, nog verder zal afnemen.
Dat is jammer, dat we steeds minder kranten lezen. Want niets is zo prettig om het nieuws rustig te lezen in een fysiek nieuwsmedium. Natuurlijk worden we de hele dag door op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, maar een krant is een rustpunt in de hectiek van alle dag. Een krant moet keuzes maken welk nieuws zij brengt – er is immers een beperkte ruimte beschikbaar. Dat betekent dat in nieuws wordt gefilterd en onbelangrijke of onzinnige nieuwsfeitjes worden geweerd.
Daarnaast levert een krant ook achtergronden en legt het verbanden tussen nieuwsberichten. Dat vermindert dat we alleen maar hapsnapnieuws tot ons nemen. Nieuws staat vaak in verband met ander nieuws, of er is op z’n minst een vervolg tussen nieuwsberichten. Juist een krant kan daarin helderheid geven.
Ik vind het hoopvol dat een krant als BN de Stem een nieuwe uitdaging kan zijn voor een hoofdredacteur. Dat iemand kiest om naar een papieren medium over te stappen. Een mooier beroep dan journalist, schrijver en (hoofd)redacteur is er niet.

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.