nov
17
2018

Kroniek #12: Hoogeveen

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Met enige regelmaat kom ik in Hoogeveen. Deze Drentse stad is de plek waar een van mijn vrienden woont. Dus daarmee is mijn aanwezigheid aldaar dan gerechtvaardigd. Zou er uit Hoogeveen iets goeds kunnen komen? Tijd om Querido’s letterkundige reisgids van Nederland van Willem van Toorn tevoorschijn te halen.
En warempel, Hoogeveen blijkt een volledige lemma te hebben. De redacteur van de provincie Drenthe, Willem van Toorn zelf, schrijft over Ds. C. van Schaik, die later als predikant in Dwingeloo zijn bijdrage aan de Drentse literatuur zou leveren en hulppredikant was in Hoogeveen in de jaren 1832 en 1833.
De Hoogeveense gemeenteontvanger Albert Steenbergen, in 1814 geboren in deze stad, schreef veel van zijn letterkundig werk in het Hoogeveense dialect. Hij vertaalde Goethe’s Faust. En Steenbergens belangrijkste eigen werk is de feuilleton De Clapper Der Calcoens, dat in 1902, twee jaar na zijn dood, als boekvorm uit kwam. Het verhaal is opgebouwd rond een gefingeerd dagboek, gevonden in een huis waar de zeventiende-eeuwse familie Calcoen zou hebben gewoond.
Kan er uit Hoogeveen iets goeds komen?
Zeker. Schrijvers en vrienden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.