jun
09
2019

Kroniek

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het woord Kroniek is een mooi woord. Het heeft namelijk alles in zich wat betreft proza. Een kroniek is een verhaal van of boek met chronologisch geordende gedenkwaardige en/of historische feiten, maar is geen wetenschap. Je hoeft het niet te onderbouwen met harde feiten als jaartallen of groepsgrootte. Het is geschiedenis, een relaas, een overzicht in een jaarboek bijvoorbeeld.
Veel Engelstalige kranten hebben Chronicles in hun titel staan. Een naam van verslaglegging. Dit gebeurt in onze wereld, waarbij de datum van de krant de wetenschappelijke waarde geeft – voor historici van later tijden. Met De Kronieken van Narnia (The Chronicles of Narnia) schreef de Brits C.S. Lewis een klassieker in de kinderliteratuur – deze zevendelige serie vertelt het verhaal van kinderen die een centrale rol spelen in de geschiedenis van het fictieve land Narnia, een plaats waar dieren kunnen praten en magie een alledaags fenomeen is. Elk boek (met uitzondering van Het paard en de jongen) heeft in de hoofdrol een protagonist die afkomstig is uit de echte wereld en getransporteerd wordt naar Narnia om aan de roep van de leeuw Aslan gehoor te geven.
De autobiografie van Bob Dylan heet Chronicles, Kronieken. Niet per sé chronologisch geordend, wel met geschiedschrijving uit Dylan’s eigen gezichtspunt. Opmerkelijk detail, bij de heruitgaven van het eerste deel uit zijn autobiografie staat een sticker met vermelding van de Nobelprijs voor de Literatuur 2016. Maar Dylan kreeg deze prestigieuze prijs toegekend vanwege zijn poëzie, zijn liedteksten. Niet vanwege zijn prozaïsche werk.
Kronieken. Het is geen wetenschappelijke geschiedschrijving. Wel een verslag. Gewoon, van wat gebeurt.

Tags // , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.