sep
11
2017

Kuitert

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Afgelopen vrijdag overleed Harry Kuitert. De man is 92 jaar geworden. “’God hebbe zijn ziel’?!” appte een vriend van me, bij Kuiterts sterven. Ik weet het niet, ik ga daar niet over. Het is niet aan mij om te bepalen wie wel of niet in de hemel komt. Donderdag is zijn begrafenis, ik ben benieuwd hoe de rouwdienst zal zijn.

De theologie van Kuitert komt niet helemaal overeen met mijn geloof. Al het spreken van boven komt van beneden, zegt de overleden Ethiek en Dogmatiek aan de Amsterdamse Vrije Universiteit. Met elk nieuw boek van zijn hand, nam hij steeds iets meer afscheid van het traditionele gereformeerde geloof. Kuitert werd de aanvoerder van de vrijzinnige theologie.

Een paar jaar geleden volgde ik in Leeuwarden de cursus Theologische Vorming. Deze oecumenische ‘opleiding’ wordt nog steeds gegeven, en wordt georganiseerd vanuit de Protestantse Kerk in Nederland. Drie jaar lang fietste ik elke donderdagavond naar de Kurioskerk voor een cursusavond.

Deze avonden bestonden uit twee lessen van elk tachtig minuten. Het waren lessen in onder meer Pastoraat, Oude Testament, Nieuwe Testament, Contextuele Theologie en Dogmatiek. Het onderwijzend personeel werd geleverd door PKN’ers uit de omgeving, niet per sé predikanten.

De cursisten en de docenten zaten voor een groot deel in de lijn van Kuitert. En van Klaas Hendrikse en de gebroeders Ter Linden. Het is wel waar, maar niet echt gebeurd. Kuitert opende de ogen van de mensen, met wie ik elke week in een lokaal zat te studeren. Zoals een mede-cursist zei: door deze cursus ben ik wel mijn geloof kwijt geraakt.

Harry Kuitert is er niet meer. Je weet niet wat hij in zijn laatste uren heeft meegemaakt. Het kan zomaar zo zijn dat de Heer hem genadig is, zoals bij de crimineel aan het kruis. Afgaande op de publicaties van Kuitert, ben ik daar niet zo van overtuigd. Maar dat hoeft ook niet. Het is niet aan mij om de hemeldeur al dan niet dicht te doen voor hem.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment