mei
27
2016

Lachende oude dame

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Het teamuitje van mijn werk, begon met een heus etentje. Als locatie van deze gezamenlijke maaltijd, was gekozen voor De Lachende Koe. Waar je in-koe-sief kunt eten: onbeperkt drinken bij een twee- of driegangen-menu. Een prima gelegenheid dus, voor keurige Nederlanders als dat wij zijn. De Lachende Koe – onwillekeurig moet ik denken aan iets heel anders.
De hele avond had ik een liedje in mijn hoofd van Neil Young. De Canadese rocker schreef voor zijn eerste solo-album het nummer The old laughing lady. Ik ken het nummer vooral dankzij de uitstekende uitvoering op MTV Unplugged. Het is misschien mijn wat opmerkelijke associatieve geest dat ik Neil Young aan De Lachende Koe koppel.
Hoewel, opmerkelijk? Het is niet zo dat ome Neil Friese roots heeft. Tenminste, dat is mij niet bekend. Toen ik nadacht over de link tussen dit eetcafé aan de Grote Hoogstraat in Leeuwarden en het nummer van de langharige muzikant, dacht ik aan de verbindende factor die er wel degelijk is.
De Lachende Koe is een verwijzing naar Ús Mem, het bronzen beeld op de Harlingersingel in de Friese hoofdstad. Het beeld van de zwartbonte koe werd aangeboden door fokkers, leden van het Fries Rundvee Stamboek (FRS), ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de FRS. Het is een verbeelding van de ideale Friese stamboekkoe.
Een koe is een vrouw; met weinig verbeelding maak je van een vrouw een dame. En die dame is het die op de Harlingersingel staat uitgebeeld. Een oude dame. Een lachende dame, die veel generaties inmiddels heeft overleefd. Terwijl ze het symbool is van een dier, dat gefokt wordt voor productie.
Koeien, voor boeren belangrijke wezens. Voor zowel Friese als Canadese boeren, die onderling al zoveel met elkaar gemeen hebben. Het waren veel Friese boeren, die na de Tweede Wereldoorlog naar het weidse Canadese land vertrokken – en behalve hun familieband dus ook het werk gezamenlijk hebben.
De lachende koe, de oude lachende dame. Zet Neil Young maar aan, laat hem maar onversterkt zijn nummers vertolken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.