aug
20
2017

Langstzittende kabinet

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Het kabinet Rutte-II is sinds vandaag het langstzittende kabinet van na de oorlog. De website Parlement.com berekende dat deze ministersploeg 1749 dagen in het zadel zit. In dit aantal dagen zit ook de demissionaire periode, waarin wordt onderhandeld over het derde kabinet van Mark Rutte. De periode dat Rutte-II missionair was, telt 1591 dagen. Met de nog lopende formatie, zal de huidige regering voorlopig dit record van langstzittende kabinet nog wel behouden.
Rekenend met de missionaire status, is de huidige regering niet het langstzittende. Wat dat betreft, moet Rutte het afleggen tegen Ruud Lubbers. Diens derde kabinet liep van 1989 tot 1994 en telde 1644 missionaire dagen. Aangevuld met de demissionaire status, ten tijde van de formatie van het eerste Paarse kabinet, liep Lubbers-III 1748 dagen. Tot gisteren was dit het langst zittende kabinet.
Mark Rutte heeft sowieso een aantal bijzondere feitjes op zijn premierschap staan. Rutte is de eerste liberale premier van Nederland sinds Pieter Cort van der Linden (1913-1918). Tevens is hij de eerste vrijgezelle regeringsleider van ons land. Zijn tweede kabinet is de eerste in vijftien jaar die de volledige rit heeft uitgezeten. Het laatste kabinet dat de volledige kabinetsperiode volmaakte, was het eerste kabinet van Wim Kok (1994 – 1998).
Het tweede Paarse kabinet struikelde drie weken voor de geplande Tweede Kamerverkiezingen, over het NIOD-rapport over het bloedbad bij Srebrenica. Het eerste kabinet van Jan Peter Balkenende viel al binnen drie maanden, door onenigheid binnen de Lijst Pim Fortuyn en de botsende karakters van LPF-ministers Herman Heinsbroek (Economische Zaken) en Eduard Bomhoff (Volksgezondheid, tevens vice-premier).
Balkenende’s tweede kabinet viel over de paspoort-kwestie van VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali. Het derde kabinet-Balkenende was een romp-kabinet, dat moest zorgen voor een degelijke begroting en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Balkenende-IV kon geen overeenstemming krijgen over een missie in Uruzgan (Afghanistan). Het gedoogkabinet van Mark Rutte, Maxime Verhagen en Geert Wilders kon geen akkoord bereiken over de begroting voor 2013 (het zogenaamde Catshuisoverleg).
Een aantal kabinetten lang leek het dus dat de politieke stabiliteit in Nederland verdwenen was. Geen enkel kabinet in anderhalf decennium maakte de zittingsduur vol. Zouden we tussen 2002 en 2017 normaal gesproken vier kabinetten moeten hebben, waarvan het huidige nog missionair zou zijn, het zijn er uiteindelijk zes geworden.
Nu staan we aan de vooravond van Rutte-III. De liberale vrijgezel heeft bewezen dat het mogelijk is om een regeringstermijn zonder gekkigheden uit te zitten. Zal dat met het komende kabinet ook lukken? We gaan het meemaken.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.