jan
24
2020

Lazarus

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De David Bowie-musical Lazarus heeft woensdag tijdens de Musical Awards prijzen in de wacht gesleept voor beste mannelijke hoofdrol, regie, beste vormgeving en beste musical. Het stuk was de zwanenzang van de zanger en acteur, die niet veel later na de wereldpremière overleed.
De titel van het stuk verwijst naar een figuur in de Bijbel. Of eigenlijk twee figuren met dezelfde naam. De ene Lazarus is de broer van Martha en Maria, waar Jezus de huisvriend van was. Deze familie woonde in Bethanië, een dorp aan de Olijfberg bij Jeruzalem. Deze Lazarus overleed, waarna Jezus op bezoek kwam bij de zussen. De NBG-vertaling uit 1951 vertaalde Jezus’ emoties als volgt: Jezus weende. Het was het kortste vers in de Bijbel.
De stank kwam uit het graf, Lazarus was al vier dagen dood. Desalniettemin riep Jezus zijn vriend weer tot leven.
God heeft geholpen.
Een andere Lazarus komt voor in de gelijkenis met een rijke man. De arme Lazarus moet het doen met de restjes van de rijke man. Als beide mannen sterven, gaat Lazarus ter hemel en de rijke man ter helle. Een parabel over goed en slecht leven en de beloning die hier bij past.
Lazarus heeft dus niets met dronkenschap te maken.
Wel met leven en dood. Misschien is dát ook de reden dat Bowie zijn laatste werkstuk naar dit Bijbelse figuur heeft vernoemd.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.