mrt
25
2020

Leeuwarder Namenmonument

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Voor de 540 Joden uit Leeuwarden die slachtoffer zijn geworden van de Holocaust wordt 4 mei, na de Dodenherdenking, een namenmonument onthuld. Het monument komt naast het huidige monument, naast de Joodse school, te staan.
De Joodse gemeenschap in Leeuwarden die nu ongeveer dertig leden telt, telde in 1940 bijna zevenhonderd leden. 540 leden werden vermoord.
Het initiatief voor het namenmonument komt van Jorrit Volkers, voorzitter van het Bevrijdingsfestival Fryslân en journalist Auke Zeldenrust. Zeldenrust schreef De Joodse bruiloft, een familiegeschiedenis van een Joods echtpaar uit Leeuwarden. Via dit verhaal kwamen Volkers en Zeldenrust op het idee van een namenmonument.
Ook de gemeente Leeuwarden en de provincie Fryslân ondersteunen het plan.

Kunstenaar Saskia van Montfort ontwerpt monument
Het nieuwe monument komt bij het oude monument, gemaakt door kunstenaar Ben van Renssen, te staan en is ontworpen door kunstenaar Saskia van Montfort, in overleg en samenspraak met Van Renssen.
Het is de bedoeling dat het namenmonument ’s avonds na de dodenherdenking op 4 mei zal worden onthuld door de 93-jarige Benno Troostwijk, voorzitter van de Joodse gemeente.
Gezien de huidige situatie met het coronavirus is het nog onduidelijk of de onthulling op die dag zal doorgaan. In dat geval wordt een andere, passende datum gezocht.

Bron: Huis Aan Huis Leeuwarden

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.