feb
12
2018

Lennaert Nijgh

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Tekstschrijver Lennaert Nijgh werd aan het einde van zijn carrière zijn grootste concurrent. Dat zegt in ieder geval Josee Koning in een vraaggesprek met dagblad De Limburger. Zij maakte recentelijk de voorstelling Een tip van de sluier, over haar leven met Nijgh.
Het is geen artistieke keuze om de voorstelling te maken. Ik vermoed dat Koning met de uitvoering ook (vooral?) een geldelijke beslissing heeft gemaakt. Om dankzij haar ontbonden huwelijk met de Haarlemmer geld te verdienen. We zullen zien of de show veel geld doet omlopen.
Josee Koning was de derde en laatste ‘mevrouw Nijgh’. Zij werd in de echt voorafgegaan door Astrid Nijgh – De Backer. Na het huwelijk met Astrid, trouwde Lennaert ook nog met Anja Bak. Zij was bijna tien jaar getrouwd met Lennaert en werd vele jaren nadat ze hem had verlaten de derde echtgenote van Boudewijn de Groot!
Zo gaat het soms.
Lennaert Herman Nijgh is vooral bekend geworden vanwege zijn samenwerking met De Groot. Nijgh schreef de teksten, De Groot verzorgde de muziek. Veel van hun liederen zijn ook vertolkt door collega-artiesten, waarvan Rob de Nijs waarschijnlijk de bekendste vertolker was.
Wat niet iedereen weet, is dat Nijgh voordat hij tekstschrijver werd, een tijd lang manager is geweest. Zo had hij de Nederlandse folk- en americanaband CCC Inc. twee jaar onder zijn hoede. Een hele goede manager schijnt Nijgh overigens niet te zijn geweest – maar dat oordeel is aan anderen om te geven.
Desalniettemin wordt Nijgh door CCC Inc. wel genoemd en geëerd in hun verzamelbox uit 2007 en de heruitgave uit 2017. In 1968 en ’69 verzorgde hij een aantal optredens voor CCC, waaronder in Heemstede. Drie opnames (French Blues, John Hardy en Cindy) zijn terecht gekomen op De VPRO En Nijgh Tapes, volume II uit het Verzameld Werk.
Maar daarover zal Josee Koning geen tipje van de sluier oplichten in haar theaterprogramma.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.