jan
27
2016

Lezen

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vanmorgen zijn in alle vroegte de Nationale Voorleesdagen van start gegaan tijdens een voorleesontbijt in de klas. Een goede zaak, deze Voorleesdagen die tot en met 6 februari duren. Kinderen krijgen door het voorlezen een betere en grotere woordenschat, hebben doorgaans een levendiger voorstelling en inlevingsvermogen en kunnen zich makkelijker vermaken met fysieke producten als boeken (in plaats van digitale spelletjes).
Dat dit voorleesontbijt vandaag (27 januari) is, is mogelijk bij geval gekozen. Want dit initiatief valt dit jaar samen met de Holocaust Memorial Day 2016. De Russen bevrijdden 27 januari 1945 het concentratiekamp Auschwitz, hét symbool van de Tweede Wereldoorlog. Eén van de ‘gedetineerden’ in dat kamp was Otto Frank, de vader van dagboekschrijfster Anne Frank. Vader Frank was de enige overlevende van de acht onderduikers, die zich twee jaar lang in het Achterhuis verstopten voor de nazi’s.
De Britse schrijfster Carol Ann Lee schreef over Anne Frank een aantal boeken. Tijdens de research voor haar biografie “Anne Frank 1929-1945. Pluk rozen op aarde en vergeet mij niet” stuitte zij op opmerkelijke informatie over Otto Frank. Volgens de schrijfster zou Tonny Ahlers de vader van Anne Frank zou hebben gechanteerd dat hij zaken had gedaan met de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog. Het resulteerde in de biografie “Het verborgen leven van Otto Frank”.
De vraag blijft of dit verhaal het echte verhaal is. De andere Anne Frank-biografe, de Zwitserse Melissa Müller, schrijft in “Anne Frank, de biografie”, dat Lena Hartog, echtgenote van magazijnmedewerker Lammert Hartog, het beruchte telefoontje van het verraad heeft gepleegd. En vorig jaar werd aan de lijst van verdachten ook de naam van Nelly Voskuijl, de jongere zus van helpster Bep Voskuijl, aan toegevoegd. Plus het feit dat magazijn-overste Willem van Maaren nooit helemaal van alle blaam is gezuiverd, staat de teller van verdachte verraders op vier.
Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) heeft naar aanleiding van de publicaties van Müller (1998) en Lee (2002) opnieuw onderzoek verricht naar het verraad van Anne Frank en de overige bewoners van het achterhuis. Het NIOD concludeert dat zonder nieuwe gegevens de juiste toedracht van het verraad niet meer gereconstrueerd zal kunnen worden.
Maar met dit soort boeken kun je niet aankomen bij de Nationale Voorleesdagen.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.