apr
08
2019

Libië

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

In Libië wordt nog steeds gevochten tussen troepen van krijgsheer Haftar en milities van de regering in Tripoli. Sinds de dood van Moammar Mohammed al-Qadhafi in 2011, is het land in permanente staat van chaos. Je kunt van kolonel Qadhafi zegen wat je wilt, maar onder zijn leiding was Libië een eenheid. Nu telt het land op z’n minst drie nationale regeringen: kies dan heden wie gij dienen zult.
Libië, en zeker het Libië van 2011, link ik aan een optreden van Bob Dylan in Nederland. Dylan gaf de dag dat Qadhafi werd gedood een optreden in Nederland. De bard tourde door Europa met een zogenaamde double bill: gitarist Mark Knopfler speelde voor de pauze, Dylan na de pauze.
Die avond begon Dylan, net als vrijwel alle andere shows die tournee, met Leopard-Skin Pill-Box Hat. Een enkeling zag hier een verwijzing in naar de Broeder Leider, die vaak gehuld ging in een doek met luipaard-motief. Maar dat was meer bij geval dan een bewuste keuze.
Nu met de strijd in Libië, met krijgsheer Haftar, denk ik onwillekeurig terug aan die avond in Ahoy, Rotterdam. Well, I see you got your brand new leopard-skinpill-box hat.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.