aug
18
2017

Liesbeth List

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Zangeres Liesbeth List kondigde aan dat zij stopt met haar carrière. Dat mag ook wel, als je 75 jaar bent en zo’n staat van dienst hebt als List. Hoewel de reden voor deze beslissing wel een pittige is. Het besluit heeft een medische achtergrond: Liesbeth List lijdt aan een vorm van dementie.
Ik heb List één keer live gezien, in januari 2009. Zij nam toen, voor de tweede keer, de rol van Edith Piaf op zich in de musical Piaf! Deze avondvullende show werd opgevoerd in het toenmalige Theater de Muzeval in Emmen. Via mijn opleiding Journalistiek kreeg ik een vrijkaartje om dit kijkspel te recenseren.
List speelde deze rol dus voor de tweede keer. Een decennium eerder deed ze het ook al, eveneens in dienst van producent Albert Verlinde. De reprise uit 2009 kende Daphne Flint als de jonge Piaf.
Ik vermoedde dat dit mijn enige relatie met de zangeres zou zijn. Hoewel de samenwerking met Ramses Shaffy natuurlijk tot het collectieve geheugen blijft. Maar zes jaar na Piaf! werd ik door een oud-docent van de havo gewezen op een album van List: Liesbeth List zingt Theodorakis.
Op deze plaat zingt List nummers van de Griekse componist en politicus Mikis Theodorakis. Kant A betreft de zogenaamde Mauthausen-liederen. De vertaling is van de hand van Lennaert Nijgh. De andere kant bevat ‘Liedjes van spot, oorlog en liefde uit De gijzelaar’, vertaald en bewerkt door Cees Nooteboom, met wie List in die tijd (tussen 1965 en 1979) een relatie mee had.
Maar dit zullen we niet meer horen vanaf het podium. Althans, niet van Liesbeth List zelf. Ze trekt zich terug uit het openbare leven. Daar heeft ze alle recht toe, ook zonder de medische reden.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.