dec
31
2018

Lijst der lijsten

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Met het verstrijken van de laatste dag van het jaar, is het ook de tijd voor lijstjes en triviale zaken. Om maar met een trivia te beginnen, in Samoa is vandaag voor het eerst het nieuwe jaar ingeluid. Dit eiland in de Stille Oceaan was tot zeven jaar geleden altijd het laatste land waar met vuurwerk gespeeld mocht worden. In 2011 werd de datum 30 december overgeslagen, ten gunste van een goede tijdszone met Australië, waar het land veel handel mee drijft.
Enfin, dat dus in het kader van de randzaken.
Nog zo’n randzaak is de lijst aller lijsten. De Top2000, dat dit jaar voor de twintigste keer wordt uitgezonden. In 1999 begonnen, als de lijst met de mooiste liedjes die ooit gemaakt zijn. Vanwege het naderende jaartal 2000 werd dat jaartal ook het aantal mooiste liedjes. De eerste jaren werd in de eerste week van het nieuwe jaar ook de zogenaamde Subtop2000 gedraaid: de lijst met tweeduizend liedjes die het nét niet gehaald hadden.
Als er iéts subjectief is, is het wel de Top2000. Want waarom is Bohemian Rhapsody van Queen beter dan November Rain van Guns N’ Roses? Waarom eindigt Avond van Boudewijn de Groot hoger in de lijst dan It Ain’t Me, Babe van Bob Dylan? Wie bepaalt dat de uitvoering van One door U2 een hogere ranking verdient dan hetzelfde nummer door Johnny Cash?
De waarde van zo’n triviale lijst is dat het een muzikale stand van het land is. Alle opeenvolgende lijsten laten zien hoe ons land zich ontwikkelt. Het laat je ook grijpen naar je – nee, het laat mij grijpen naar mijn eigen bibliotheek, waar naast de papieren boeken ook tal van cd’s en elpee’s staan. Oh ja, dit nummer! Dan moet je deze versie ook horen. En nu we het toch over die artiest hebben, moet je dit even luisteren.
En zo voort.
Over een aantal uur is de twintigste editie van de Top2000 ten einde. Dan kan ik beginnen aan mijn eigen Top2000. En mijn eigen versie van de Subtop2000.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.