apr
02
2016

Lil’ Kleine

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Wie had ooit durven vermoeden dat ik nog eens zou schrijven over Lil’ Kleine? Deze rapper is tegenwoordig booming business, zoals dat heet. De 21-jarig rapper ontving vorige week een 3FM Award voor zijn singel ‘Drank & Drugs’, dat hij samen met collega Ronnie Flex uitbracht. De rappers wonnen afgelopen januari als het collectief New Wave ook de Popprijs 2015, de jaarlijkse prijs van Noorderslag.
Ik ben niet zo’n fan van rap, r&b en hiphop. Dat heeft met smaak te maken, en daarover valt domweg niet te twisten. Af en toe krijg je wel eens wat mee uit deze niche in de muziek, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Als mediapersoon volg ik muziek wel aardig en was ik ook lichtelijk verbaasd dat Lil’ Kleine zoveel aandacht ontving.
De singel (plus bijbehorende tekst en videoclip) van Drank & Drugs zou volledig langs me heen zijn gegaan, als Lil’ Kleine en zijn New Wave-collectief niet in de prijzen waren gevallen. Maar prijzen zijn prijzen en wie een prijs verdient, heeft recht op deze toekenning. Alleen bij Drank & Drugs heb ik wel zo mijn eigen idee.
De single is een vorm van propaganda voor drank en drugs voor een te jonge doelgroep. Terwijl ik nadacht over wat ik t├ęgen dit nummer heb, schoot me een lied te binnen van de Canadese zanger Fred Eaglesmith, met een vergelijkbare titel maar een volstrekt andere inhoud: Alcohol & Pills. Dit nummer staat op de cd Lipstick, Lies and Gasoline uit 1997. In dit nummer haalt Eaglesmith een aantal bekende artiesten aan, van wie het leven eindigde in de ellende van alcohol en pillen.
Hank Williams, Elvis Presley, Janis Joplin, Gram Parsons, Jimi Hendrix.
‘The story just goes on and on, and I guess it always will, they ended up on alcohol and pills’, zingt de folkzanger met Fries bloed. Het lijkt misschien heel wat, de glorie en beroemdheid. Maar het is een eenzaam bestaan, waarbij je ten onder gaat aan het gif dat alcohol en pillen vormen. En Eaglesmith kan het weten, een zanger die het leven kent. Zijn gereformeerde grootvader Rintje Elgersma vertrok in 1939 uit Friesland naar het zuiden van Ontario. Als hardwerkende boer en liedjessmid weet Frederick John Elgersma prima waar de valkuilen, verleidingen en vergissingen zich opdoen.
Een ode aan drank en drugs, zoals die twee rappers Lil’ Kleine & Ronnie Flex bewieroken, is verre van realistisch.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.