jun
03
2017

Limmen Tapes

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vijf jaar geleden was Doe Maar de hoofdact tijdens Symphonica In Rosso. De mannen gaven vier uitverkochte shows in het GelreDome, in de bezetting met René van Collem op drums. De “jongste bediende” verving Jan Pijnenburg, de drummer die in de jaren 80 juist weer de vervanger van Van Collem was. Ook bij de optredens van de Ahoy-reünie (2000) en de Kuip-concerten was Pijnenburg de drummer.
Ter voorbereiding op de Symphonica-concerten verscheen De Doos Van Doe Maar. Een leuke box met alle cd’s van de band, de live-albums, zelfs The Rumbones komen voorbij. En een dvd-box met documentaires en optredens, waaronder Werchter 2008. Dit laatste optreden was, net als de bijbehorende Kuip-shows, niet bedoeld om later op cd of dvd te worden uitgegeven; vandaar dat de beelden in zwart-wit zijn en zijn gefilmd vanaf de microfoon-standaards. Precies zoals ze ook tijdens het optreden werden vertoond aan het publiek via grote schermen.
Hoewel De Doos Van Doe Maar al mooi materiaal bevatte voor de fans, gingen de mannen opnieuw de studio in. Geen nieuw materiaal, zoals bij Klaar. Wel om zeven bekende nummers opnieuw op te nemen. Minder reggae, meer ska. Zoiets. Even wat extra’s. Doe Maar ging de studio toch in om met rapper Gers Pardoel een versie op te nemen van Liever Dan Lief. Het resultaat van de Doe Maar-opnames werd De Limmen Tapes.
De titel verwijst naar het dorpje Limmen, waar studio Het Gemengd Bedrijf staat. De sessies vonden plaats op 1, 2 en 3 juni 2012; de laatste opnamedag is vandaag dus precies vijf jaar geleden. Van De Limmen Tapes bestaan twee varianten. Het schijfje dat in De Doos is opgenomen, bevat de ‘kale opnames’, zonder blazers.
Dat is anders bij de “externe release”, een dubbelaar dat tegelijk met de cd- en dvd-box verscheen. Kant A is De Limmen Tapes, inclusief de blazers onder leiding van saxofonist Jan Kooper. Kant B wordt gevormd door Versies, waarbij een aantal rappers de hits van Doe Maar opnieuw hebben gemixt en aangevuld met rap-teksten.
Een mooie commerciële zet om van één album twee versies uit te brengen. De kale editie in de verzamelbox, de “gepimpte dubbelaar” als extra cd. In de box hoor je hoe Doe Maar klinkt zonder poespas, op de aparte uitgave hoor je de blazers maar krijg je ook de rap-versies ‘cadeau’. Een zet van bassist/zanger Henny Vrienten, die een gewaardeerd muzikant is, maar ook een “commercieel koekkoeksjong”.
Vijf jaar geleden verschenen dus de laatste studio-opnames van Doe Maar. Zeventien jaar terug kwam het laatste nieuwe materiaal van de band. Deze zomer staan de mannen op een aantal festivals, waarbij de muziek uit de jaren 80 voorbij komt. Voor mij is het genoeg – na het optreden in Ziggo Dome vorig jaar, met onder meer Macho, Bang en een gastoptreden van drummer Carel Copier, heb ik voldoende van Doe Maar gezien.
Live dan. Desalniettemin draai ik vandaag nog maar weer muziek van de band.

limmentapes

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.