mrt
31
2021

Lintje voor 14 Kamerleden

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

De Tweede Kamer heeft dinsdag afscheid genomen van de Kamerleden die niet terugkeren. Ze hadden bij de verkiezingen van twee weken geleden te weinig stemmen gehaald, of stonden niet meer op de kandidatenlijsten. Het gaat om 68 mensen (of 69, als je het PVV-Kamerlid De Vree meerekent, die een collega verving tijdens haar afwezigheid wegens zwangerschap).
Kamervoorzitter Arib sprak alle vertrekkers persoonlijk toe. Veertien van hen kregen een koninklijke onderscheiding: Bosman, Dijkstra, Lodders, Veldman en Ziengs (allen VVD), Van Toorenburg en Van Helvert (CDA), Dijkstra en Verhoeven (D66), Voordewind, Dik-Faber en Van der Graaf (ChristenUnie), Öztürk (Denk) en Sazias (50Plus) werden benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

‘Dijkhoff liberaal in hart en nieren’
Arib typeerde de afscheid nemende ex-VVD-fractievoorzitter Dijkhoff als een liberaal in hart en nieren. Ze wees erop dat hij heeft meegeholpen de liberale grondbeginselen van de VVD te herijken. “U heeft weinig met labels als links of rechts. In uw politieke manifest ging het over een partij van het redelijke midden,” voegde de Kamervoorzitter eraan toe.
Arib zei over de vertrekkende ex-PvdA-leider Asscher dat hij het linkse geluid van de sociaaldemocratie weer in de Kamer liet klinken. “U bent een meester in het debat, doet alles uit het hoofd, zonder spiekbriefje,” onderstreepte ze. Arib benadrukte dat Asscher na de toeslagenaffaire “zijn politieke verantwoordelijkheid heeft genomen”.

‘Van Ojik diplomaat in de Kamer’
Ex-GroenLinks-fractievoorzitter Van Ojik werd omschreven als een van de architecten van die partij. Van Ojik heeft in verschillende periodes in de Kamer gezeten, voor het eerst in 1993. Arib typeerde hem als een “diplomaat in de Kamer, met principes als constante ondertoon”.
Arib noemde het vertrekkende ChristenUnie-Kamerlid Voordewind een doordouwer, die vooral voor het resultaat ging en die recht wilde doen aan mensen in nood. “U ging geen crisis of conflict uit de weg; als iets uw gevoel voor rechtvaardigheid raakt, komt u in opstand.” Arib benadrukte dat hij veel werk heeft gemaakt van het kinderpardon en dat op zijn initiatief de leeftijd is verhoogd waarop minderjarigen alcohol mogen gebruiken.
Vanwege de coronamaatregelen werden de Kamerleden bij het afscheid in drie groepen verdeeld, zodat er niet te veel mensen tegelijk aanwezig waren. Woensdag wordt de nieuwe Kamer beëdigd.

Een overzicht gegeven van de niet terugkerende Kamerleden:
VVD (19)
Martijn­­ Bolkestein
Albert­ van den Bosch
André­ Bosman
Klaas Dijkhoff
Remco Dijkstra
Tobias van Gent
Sven Koopmans
Antoinette Laan-Geselschap
Roald van der Linde
Helma­ Lodders
Jan Middendorp
Chantal Nijkerken
Kelly van Regterschot
Bart Smals
Mark Snoeren
Hayke Veldman
Arne Weverling
Martin Worsdorfer
Erik Ziengs

PVV (3)
Roy van Aalst
Emiel van Dijk
Chris Jansen

D66 (9)
Marijke van Beukering-Huijbregts
Achraf Bouali
Antje Diertens
Pia Dijkstra
Jessica van Eijs
Maarten Groothuizen
Rutger Schonis
Matthijs Sienot
Kees Verhoeven

CDA (10)
Gerard van den Anker
Joba van den Berg-Jansen
Chris van Dam
Lenny Geluk
Martijn van Helvert
Maurits von Martels
Wytske Postma
Evert-Jan Slootweg
Julius Terpstra
Madeleine van Toorenburg

SP (5)
Frank Futselaar
Henk van Gerven
Sadet Karabulut
Cem Lacin
Ronald van Raak

GL (8)
Niels van den Berge
Kathalijne Buitenweg
Suzanne Kroger
Tom van den Nieuwenhuijzen
Bram van Ojik
Nevin Özütok
Wim-Jan Renkema
Paul Smeulders

PvdA (4)
Lodewijk Asscher
Kirsten van den Hul
John Kerstens
William Moorlag

CU (4)
Eppo Bruins
Carla Dik-Faber
Stieneke van der Graaf
Joël Voordewind

DENK (1)
Selcuk Öztürk

50PLUS (3)
Corrie van Brenk
Gerrit-Jan van Otterloo
Leonie Sazias

Krol (1)
Henk Krol

vKA (1)
Femke-Merel van Kooten-Arissen

Bronnen:
NOS
Parlement.com

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.