feb
11
2020

Literatuur en burgerschap

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Met een actieonderzoek naar de mogelijkheden om literatuuronderwijs en burgerschapsonderwijs aan elkaar te verbinden in het havo en vwo, heeft Ineke Renkema de Max van der Kamp Scriptieprijs gewonnen. Haar scriptie met de titel ‘Literatuur en burgerschap’ schreef ze voor haar Master Kunsteducatie, die door de Hanzehogeschool Groningen en NHL Stenden Hogeschool wordt aangeboden.

Literatuur op de kaart
Tijdens de Onderzoeksconferentie Cultuureducatie, Cultuurparticipatie en Cultuurbeleid van maandag 10 februari van LKCA en Boekmanstichting is de scriptieprijs voor de zesde keer uitgereikt. “Met dit onderzoek hoop ik te bereiken dat literatuur op mijn eigen school waar ik les geef meer op de kaart komt en dat het zich als een olievlek uitbreidt. De verbinding met het burgerschapsonderwijs blijkt een goede manier te zijn. Ik ben blij dat na al die jaren nu voor het eerst een hbo scriptie de prijs heeft gewonnen”, aldus Renkema. Zij ontvangt 1.000 euro en mag haar onderzoek publiceren in het tijdschrift Cultuur+Educatie.

Jury-oordeel
De jury bestond uit Nel van Dijk, Barend van Heusden, Tobias Frenssen, Saskia van de Ree en juryvoorzitter Jan Jaap Knol. “De scriptie van Ineke Renkema gaat over een zeer actuele vraag: hoe kun je in tijden van ontlezing leerlingen enthousiast krijgen voor literatuur? Haar antwoord: “Zet ze aan de slag met maatschappelijke thema’s die hen écht raken.” In een bijzondere samenwerking met collega-docenten laat Ineke zien dat goed uitgevoerd actieonderzoek kan bijdragen aan echte verbeteringen voor de praktijk. Een scriptie, geschreven vanuit een waar docentenhart: theoretisch uitstekend onderbouwd én geworteld in de dagelijkse lespraktijk,“ aldus de motivering van Jan Jaap Knol.

Klik hier voor meer informatie.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.