aug
03
2016

Lohues’ vrijdagmiddag

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Al sinds jaar en dag is Daniël Lohues columnist voor het Dagblad van het Noorden. Elke vrijdagmiddag tikt hij zijn stukje tekst, dat de volgende dag in de ochtendkrant verschijnt. Zijn eerste column verscheen zaterdag 4 april 2002. Elke week iets publiceren, dat zijn ruim vijftig columns per jaar. In 2008 verschenen de cursiefjes van Lohues onder de naam ‘Zes jaar vrijdagmiddag’, genoemd naar de looptijd en het moment van schrijven.
Nu is daar het langverwachte vervolg: ‘Zes jaar vrijdagmiddag, deel II’. Deze verzameling columns begint waar de vorige bundel eindigde. Maar waar deel 1 werkelijk zes jaar besloeg, is het bij de nieuwe omnibus een wat ruimere periode: die loopt van 2008 tot en met 2015 – twee jaar langer dan die zes jaar dus.
Alsof dat er iets toe doet. Zeker niet, want de verhalen van Lohues blijven een aangenaam onderhoud. Waarin de teksten het niet zeker onderdoen voor de liedjes van de Drentse zanger. Terugkerende thema’s zijn het verlangen naar Drenthe, verlangen naar waar je vandaan komt, de zwartepietendiscussie, discriminatie en genieten van het dagelijkse leven.
Ik heb er niets aan toe te voegen of over te analyseren. Ja, één opdracht heb ik slechts: lees die columns!

N.a.v.: Daniël Lohues – Zes jaar vrijdagmiddag deel II, uitgeverij Boekenbent, eerste druk 2016

Tags // , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.