okt
26
2022

Londens kwartet

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Liefst vier avonden stond Bob Dylan deze herfst in de London Palladium te Londen. Het waren niet vier opeenvolgende kalenderdagen – twee avonden had de oude meester vrij.
Tijd voor een geschiedenislesje. In 1966 tourde Dylan met een elektrische band door Europa. Die band was The Hawks, de begeleidingsband van de Canadese zanger Ronnie Hawkins. Nu was die formatie bezig om The Band te worden.
Bij een van de Britse optredens werd Dylan tijdens het elektrische gedeelte uitgescholden voor Judas, verrader. Hij had zijn folk-ziel verkocht aan de duivel, om zo flink geld te verdienen. Dat pikten de preciezen onder de folkies niet.
Dylan reageerde met “I don’t believe you. You’re a liar,” waarna hij zich naar de band draaide en de opdracht gaf: “Play it fuckin’ loud”. Wat ook gebeurde; drummer Mickey Jones een harde klap op zijn drumstel gaf, om Like A Rolling Stone in te luiden.
Vanwege deze confrontatie was dit concert een geliefd object onder de Dylan-fans. De bootleg van deze avond ging van hand tot hand. Maar met een verkeerde titel. De bootleggers hadden dit optreden The “Royal Albert Hall” Concert genoemd, naar de concertzaal in Londen.
Maar deze botsing vond niet plaats in Londen, maar in de Manchester Free Trade Hall. In 1998 werd deze bootleg officieel uitgegeven onder de titel Live 1966: The “Royal Albert Hall” Concert, als aflevering 4 van The Bootleg Series. De foute naam werd dus overgenomen. Dat een platenmaatschappij een bootleg officieel uitgeeft, is niet zo heel gek. Want voor bootlegs is een (zwarte) markt, waar veel geld in omgaat – daar wil het platenlabel ook wel iets aan verdienen. En bij een officiĆ«le uitgave is de kwaliteit van de muziek wel flink beter, dan wanneer de muziek van tape tot tape wordt overgenomen.
In 2016 verscheen bij Columbia de grote box The 1966 Live Recordings, met 36 schijfjes met opnames uit deze Europese tournee. Ook dus het Judas-concert. In deze box was de titel van dit optreden wel goed genoteerd, als ‘Manchester’.
Zou Dylan deze dagen langs deze plekken zijn gefietst? Langs de Royal Albert Hall? Volgende week treedt de bard op in Manchester, de O2 Apollo. Dat is op zo’n tien minuten afstand van de Free Trade Hall. Goed te fietsen, dus.

Dit blog verscheen eerder op Een Ander Zelfportret.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.