aug
29
2021

Maarten ’t Hart

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Schrijver en bioloog Maarten ’t Hart is in januari getroffen door een herseninfarct. Ook onderging hij in april een openhartoperatie, zegt hij in een interview over gezondheid in NRC. “Ik heb twee keer op de IC gelegen.”
’t Hart werd door het infarct getroffen toen hij ’s nachts naar de wc liep: in de gang werd hij onwel. Per ambulance werd hij naar het ziekenhuis in Leiden gebracht. Daar bleek hij bovendien een longontsteking te hebben, waardoor na enkele nachten in het ziekenhuis het zuurstofgehalte in zijn bloed gevaarlijk laag werd.
“Om 04.00 uur zei de arts: we moeten je vrouw maar bellen, dan kan ze afscheid komen nemen,” zegt ’t Hart. “Dat vond ik vreselijk akelig. Niet voor mezelf, maar voor haar. Het was koud en dan midden in de nacht naar het ziekenhuis. Ik zei: doe dat nou niet, laat haar nou rustig slapen.”

Rechterhand gevoelloos
De arts probeerde desalniettemin de partner van ’t Hart te bereiken, maar zij hoorde de telefoon niet. Uiteindelijk herstelde ’t Hart weer. Angst voor de dood heeft hij niet gehad. “Het verbazingwekkende is dat ik niet bang was. Totaal niet. Nou ja, dacht ik, dan ga ik dood.”
Hoewel hij door het herseninfarct even verlamd raakte en niet kon praten, is ’t Hart goed hersteld. Wel is zijn rechterhand nog altijd gevoelloos. Na zijn herstel onderging ’t Hart in april een operatie vanwege twee lekkende hartkleppen.
In het interview zegt ’t Hart, bekend van Een vlucht regenwulpen en Het woeden der gehele wereld, dat hij voor alle medische ingrepen werkte aan een nieuw boek. Dat werk kwam door de ziekenhuisopnames stil te liggen.

Bron: NOS

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.