mei
10
2018

Made in heaven

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

In 1995 verscheen het album Made In Heaven van Queen. Het is de laatste plaat van de band in de originele bezetting. En het is het enige waarop frontman Freddie Mercury weliswaar te horen is, maar waarvan hij de release niet heeft meegemaakt. Bandleden John Deacon, Roger Taylor en Brian May namen vier jaar de tijd om deze cd af te maken.
Vrijwel alle zang van Mercury was al opgenomen. Veel nummers zijn heruitgaven van oudere nummers. Zoals bijvoorbeeld Heaven For Everyone. Dit nummer is al in 1987 opgenomen voor The Cross, het hobbybandje van drummer Taylor. Tijdens opnamen voor het album Shove it vroeg Taylor aan Mercury om de achtergrondvocalen voor zijn rekening te nemen. Daarnaast werd een versie opgenomen waarin Mercury de leadvocalen zong. De Amerikaanse release van de singel heeft Mercury als gastzanger, de reguliere Cross-single heeft Taylor als leadzanger.
Nummers als Made in Heaven en I Was Born to Love You stonden op Mercury’s solo-album Mr. Bad Guy. Let Me Live kwam voort uit een jamsessie van Queen samen met zanger Rod Stewart tijdens de opnames van The Works in 1983. De zang lag dus al in de studio, voor de nieuwe cd werd de begeleidende muziek opnieuw ingespeeld.
Iets anders is A Winter’s Tale. Deze nieuwe opname uit 1991 is de laatste compositie van Mercury. Het nummer is geschreven tijdens de opnamen van Innuendo door Mercury en is zijn laatste volledige compositie, geïnspireerd door het uitzicht uit de studio’s bij het Meer van Genève.
Mother Love is de laatste opname van Mercury als zanger. De tekst is geschreven door gitarist May, die in de studio steeds een nieuwe zin schreef. Elke keer als een nieuwe zin op tafel lag, zong Mercury die drie keer in, hierbij ondersteund door een drumcomputer. Aan het laatste couplet kwam hij niet meer toe. “Ik ga naar huis om te slapen, ik maak het later wel af,” zei de aan Aids stervende muzikant. Hij is nooit meer teruggekomen; May zong het laatste couplet zelf in.
De drumcomputer is goed te horen in Mother Love. Mercury wist dat hij weinig tijd had om zijn bijdrage te leveren aan de nieuwe Queen-plaat. Als mijn zang maar is opgenomen, dan kunnen mijn vrienden de muziek later wel afmaken, zo zei hij vaak.
Hetgeen geschiedde.
Made In Heaven. Het is niet aan mij om te oordelen of Mercury inderdaad in de hemel is gekomen. Daar gaat iemand anders over. Maar een nummer als Mother Love, het ontroert me.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.