okt
26
2022

Manipulatie

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Volgens de organisatie is het stemproces op grote schaal gemanipuleerd en is het daardoor onmogelijk geworden om de stemming eerlijk te laten verlopen.
Afgelopen weekend werd de stemmodule voor de boekenprijs al een tijdje stilgelegd na berichten dat het mailadres van Tweede Kamerleden werd gebruikt om te stemmen op het boek van Thierry Baudet, Het Coronabedrog.

Aanpassing
De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), die de publieksprijs organiseert, voerde een oplossing door. Mensen die op een boek wilden stemmen, kregen eerst een mail waarin ze hun stem moeten verifiëren.
Ondanks die aanpassing, zegt het CPNB de stemming te moeten stoppen vanwege manipulatie. “De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan.”

Prijzengeld verdelen
De NS Publieksprijs wordt ieder jaar uitgereikt. Mensen kunnen stemmen op de zes best verkochte boeken, maar stemmen op andere boeken is ook mogelijk. Het boek van Baudet hoort niet bij de zes best verkochte werken. De stemming zou tot 16 november duren.
Het prijzengeld gaat de stichting verdelen over de zes genomineerde auteurs. Ook ontvangen ze allemaal een jaarkaart van de NS, om hen te bedanken voor hun inzet.
De NS reageert teleurgesteld op het niet doorgaan van de uitreiking van de prijs. “Allereerst voor de auteurs die een mooi boek hebben geschreven en daarnaast voor alle boekenliefhebbers die op hun favoriete boek hebben gestemd.”

Bron: NOS

Tags // , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.