sep
13
2018

Mantgum

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Je hebt van die dorpjes waar je nooit van gehoord zou hebben, als er niet eens iets over geschreven is. Mantgum is zo’n dorpje. Niet dat ik er nooit van had gehoord. Ik heb in de plaatselijke kerk een uitvoering gezien van Freark Smink’s vertolking van dominee Zelle. Desalniettemin wordt Mantgum (Mantiga-heem genoemd, het hiem of erf van de Mantinga’s) niet genoemd in de onvolprezen Querido’s letterkundige reisgids door Nederland.
Het naastgelegen Baard dan weer wel, vanwege de Friese dichter Harmen Sytzes Sytstra, die hier schoolhoofd was in de tweede helft van de negentiende eeuw.
Mantgum heeft het eerste treinstation in Nederland met gedimde lichten, meldt NOS in een opgepikt bericht van Omrop Fryslân. Als er geen beweging op het station is, schijnen de lampen minder fel. Aanleiding hiervoor zijn protesten van inwoners van het Friese dorp. Zelfs schrijver Geert Mak, die in de buurt van het station woont (in de pastorie te Jorwert), is blij met het gedimde stationslicht. “Die verlichting was een stompzinnige kras in het landschap. Het is behoorlijk duister hier in de buurt, alleen dat stationslicht… Ik vind het fantastisch dat iemand de moed heeft gehad om de instanties te bestormen, met een soort burgerlijke stoutheid. En het is gelukt.”
Mooi. ProRail heeft het licht gezien, aldus een luchtige redacteur. Terecht, overigens. Maar dat betekent dat na het sluiten van het station Leeuwarden Achter de Hoven, de treinliefhebbers nu naar station Mantgum moeten.
Voor een nachtelijk verblijf, dat dan weer wel.

Tags // , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.