aug
15
2013

Maria Hemelvaart

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten, Modern Times

Het is vandaag Maria Hemelvaart. De katholieke gelovigen vieren dat de moeder van Jezus deze dag ten hemel is gevaren. Net als haar Zoon. Van haar hemelvaart wordt in de Bijbel niets gezegd. Maar wie goed zoekt, vindt altijd wel een bewijs voor zijn eigen verhaal.
Van haar man Jozef is veel minder bekend. Niet alleen in de kerkelijke traditie, maar ook in de Bijbel speelt Jozef een bescheiden rol. We weten dat hij een bescheiden rechtschapen man was. Met het hart op de juiste plek. Toen Maria zwanger werd van de Heilige Geest, wilde Jozef bij haar weg om haar niet in verlegenheid te brengen.
Maar verder? Het was Maria die de woorden over Jezus in haar hart bewaarde. Het is Maria die het woord doet als zij en Jozef de twaalfjarige Jezus zoeken bij de tempel. We weten niet eens of Jozef bij de dood en begrafenis van ‘zijn’ Zoon is geweest; Jezus biedt Johannes, de discipel die Hij liefhad, aan Maria aan als nieuwe zoon in Zijn plaats.
Jozef ontbreekt in het leven van Jezus vrijwel overal.
Het is Matthijn Buwalda ook opgevallen dat Jozef in de Bijbel een bescheiden rol speelt. In het nummer ‘Jozef’, van Matthijn In Het Klein, spreekt Matthijn Jozef daar op aan. Jij bent toch de man die altijd naast de ezel loopt? Matthijn vraagt zich af wat het verschil is tussen Jozef en hem. Zoals Jozef náást de ezel loopt, zo staat Matthijn altijd langs het voetbalveld, waar hij zijn kinderen naar toe brengt.
Straks komt Matthijn Jozef wel tegen, en dan maakt het niets meer uit welke rol je speelde. Maar ik aas nog op die hoofdrol, voordat ik mijn ogen sluit, zingt Buwalda. Altijd maar weer die hoofdrol. En niet een bijrolletje.
Ik moet zeggen dat ik mij meer in Jozef herken dan in Matthijn. Voor mij hoeft die hoofdrol niet zo nodig. Laat mij maar naast de ezel lopen. Want dan zie je meer dan wanneer je alle aandacht krijgt. Je kunt nog eens ergens anders naar kijken.
Misschien wel de hemelvaart van Maria. Maar daar ben ik dan weer te protestants voor.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.