mrt
21
2020

Martin van Rijn

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Oud-staatssecretaris Martin van Rijn van de PvdA is de nieuwe minister voor Medische Zorg. Het is voor drie maanden en op verzoek van het kabinet, zegt Rutte. Van Rijn treedt op persoonlijke titel toe tot het kabinet. Hij volgt VVD’er Bruno Bruins op, die donderdag ontslag nam vanwege ernstige oververmoeidheid. Rutte is blij dat Van Rijn ja heeft gezegd “omdat hij meteen beschikbaar is en ik enorm veel vertrouwen in hem heb”.
Vooraf aan de Tweede Wereldoorlog gebeurde het vaker dan een minister die niet tot de coalitiepartijen behoort, daarvan deel gaat uitmaken. De laatste keer dat dit gebeurde, was in 1945. De ARP’er J. Meynen werd toen minister van Oorlog in het kabinet-Schermerhorn. In 1939 trad tegen de zin van de ARP Pieter Gerbrandy toe tot het kabinet-De Geer II. Gerbrandy nam de stap op persoonlijke titel. Tamelijk curieus was de benoeming van jhr. A.C.D. de Graeff in 1937 tot minister van Buitenlandse Zaken in het vierde kabinet-Colijn. Volgens zeggen dachten sommigen dat hij CHU’er was, maar hij bleek (partijloos) liberaal.
Tijdens de formatie van het kabinet-Balkenende I was Steven van Eijck onafhankelijk adviseur voor de Lijst Pim Fortuyn. Voor deze partij was Van Eijck staatssecretaris in datzelfde kabinet. Námens de LPF, niet als lid van de politieke partij.
De voormalige GroenLinks-leiders Paul Rosenmöller en Femke Halsema zijn beiden door de PdvA benaderd om minister te worden in een nog te vormen kabinet. De eerste werd door Wouter Bos benaderd voor het eventuele (maar geklapte) rooms-rode tweede kabinet van Jan Peter Balkenende. Halsema was door Lodewijk Asscher gevraagd voor deelname in het tweede kabinet van Mark Rutte.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.