mrt
29
2021

Martini Mattheus’ mengpaneel

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

FRANEKER De Martini Mattheus in coronatijd. Het betekent geschuif met knoppen vanachter een mengpaneel, terwijl tien vocalisten in het koor van de Franeker kerk een korte, sfeervolle versie van Bach’s bekende werk opvoeren. Publiek kon zaterdag via een livestream meekijken. Een één-tweetje met Theater de Koornbeurs, die de techniek verzorgde. Producent Mirjam Bosgraaf legt de samenwerking uit: “Daar werkt mijn broer,” vertelt ze lachend.
In anderhalf uur konden de toeschouwers vanuit hun woonkamer aanschouwen hoe het tienkoppige ensemble een verkorte versie van de Matthäus Passion neerzette. De afwezigheid van fysiek publiek blijft echter, zeker met dergelijke uitvoeringen, merkbaar. Bosgraaf: “Normaal zie je wat er gebeurt, hoe het aankomt. Dat mis je.”
Voor de vocalisten is er nog een extra uitdaging: “Je zingt het echt met elkaar, maar ze staan nu best ver uit elkaar. Dat is moeilijker.”
Voor de gelegenheid werd een Fries koraal ingestudeerd. Het ‘Wenn ich einmal soll scheiden’ werd ‘Moat ik ienkear ferskiede. “Dat was nog best even oefenen, maar het past heel goed. Fries is een mooie zangtaal.”
Bosgraaf hoopt nog eens terug te keren in de Franeker Martinikerk, dan het liefst gevuld met publiek: “Heel graag. Het is een prachtige kerk!”

Bron: Franeker Courant

Tags // , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.