jan
30
2015

Mediapark

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Gisteravond was het Mediapark in Hilversum het journalistieke centrum van de wereld. Een verwarde jongen van 19 jaar, die er overig keurig en verzorgd uit zag, eiste vlak voor het begin van het Acht Uur Journaal zendtijd op. Waar het over ging en namens wie deze jongen sprak, is nog steeds wat onduidelijk.
Het collectief bewustzijn legde een link met de aanslag op het Parijse tijdschrift Charlie Hebdo, nog kort geleden. Begrijpelijk, want ook daar werd een redactie aangevallen door buitenstaanders. Alleen, het collectief geheugen is blijkbaar niet zo heel erg groot.
Want hoe zat het ook alweer met de moord op politicus Pim Fortuyn? Hij werd vermoord op het Mediapark. Ook toen werd de beveiliging op dit terrein opgeschroefd. Met succes, want in ruim twaalf jaar werden geen grote ongeregeldheden gemeld.
Tot dus gisteravond. Opnieuw kon iemand met een geweer het terrein opkomen. Pas in het gebouw van de NOS kwam het nep-wapen tevoorschijn. Wat zegt dit over beveiligingen in het algemeen en beveiliging na incidenten in het bijzonder?
Hoe veilig is Nederland? En hoe veilig moeten we ons land maken? Moeten we dit soort incidenten accepteren, omdat het ‘slechts’ incidenten zijn? Het is gelukkig goed afgelopen, de NOS-gijzeling. Ik denk dat we nuchter moeten omgaan met deze incidenten, zonder het goed te willen praten. Voorkomen kunnen we zoiets nooit; er hoeft maar één verwarde gek op te staan om een incident in gang te zetten.
Maar zoals het gisteravond is opgelost, mede dankzij de portier… volgens mij moeten we op die manier deze problemen oplossen, in plaats van parken ombouwen tot bunkers en beveiligers opleiden tot commando’s.

Tags // , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.