nov
11
2018

Meesterwerk in blauw

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Vorig weekend verscheen More Blood, More Tracks van Bob Dylan. Het is de titel van deel 14 uit The Bootleg Series van Dylan en behandelt de ontstaansgeschiedenis van Blood On The Tracks uit 1975. In de voorbereiding op deze release verscheen bij Brave New Books het boek Blood On The Tracks – Dylans meesterwerk in blauw van Jochen Markhorst.
Een slimme zet natuurlijk, van de schrijver en de uitgeverij. Zo kunnen ze meeliften op het succes van More Blood, More Tracks. Hoewel Markhorst dat meeliften niet nodig heeft, natuurlijk. Hij schrijft al sinds jaar en dag bijdragen voor het blog Bob Dylan In (het) Nederland(s). In zijn teksten bespreekt Markhorst steeds een nieuwe song van Dylan.
Markhorst doet zijn lied-besprekingen op een originele manier, zoals ook blijkt uit de bundeling met teksten van Blood On The Tracks. De intro is altijd een verkeerd been, het slot geeft al dan niet mooie covers mee om thuis te beluisteren. Daar tussen in laat Markhorst zien welke weg de tekst van Dylan heeft afgelegd.
De auteur onderbouwt zijn teksten op een goede manier. Je merkt dat Markhorst een belezen man is, hoewel hij zijn tekstanalyses minder wetenschappelijk aanpakt dan Tom Willems dat doet met zijn monnikenwerk, waarmee de beste blogger der Lage Landen respect mee afdwingt. Interviews van Dylan worden bij Markhorst gebruikt, soms om zijn eigen stelling te onderbouwen, soms door inconsequenties bij Dylan aan te tonen.
Wel staan hier en daar wat onzorgvuldigheden, foutjes en tekstuele hindernissen in Blood On The Tracks. Een woordgroep dat per ongeluk wordt herhaald, een woord te weinig, een tikfoutje, dat soort foutjes. Dat valt op, omdat Markhorst in zijn teksten helder en goed schrijft. En op een hele onderhoudende manier.
Je wenst elke week met hem een biertje te drinken en een tekst van Dylan bij de kop te pakken.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.