apr
01
2021

Meezingen met Johannes

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Iedereen kan op Goede Vrijdag meezingen met de Johannes passie online. Ruim 2500 liefhebbers volgden al de bijbehorende zangtraining van Bert van de Wetering, zo ook Truus van der Werff uit Tzum.
Zingen, dat doe je in een koor. Althans, zo was het altijd voor Truus van der Werff (65). Van kleins af aan deed ze dat bij verschillende verenigingen. Dit jaar zou de amateurzangeres uit Tzum haar tienjarig jubileum bij COV Immanuël vieren. Maar aan het bestaan van de bijna 140 jaar oude oratoriumvereniging uit Franeker kwam vorig jaar met de eerste lockdown plots een eind. “We hadden al besloten om te stoppen: te weinig leden over, vooral mannen,” vertelt ze. “En toen mocht samen zingen ook ineens niet meer.”
Toch bleef het niet lang stil bij Van der Werff. Ze werd getipt over Samen Online Zingen van zanger en zangpedagoog Bert van de Wetering. “Elke zaterdagochtend zingt hij en speelt hij piano in zijn zangstudio in Zwolle. Via YouTube kun je thuis meezingen.” Het eerste half uur van de workshops bestaat uit oefeningen. “Om het lichaam en je stem los te maken.” Daarna volgt een uur zingen. “Het repertoire is prachtig: van Leonard Cohen tot Huub Oosterhuis en Schubert. Dit initiatief is vorig jaar maart begonnen, inmiddels zijn er wekelijks zo’n vierduizend kijkers.”
Ondanks dat ze voor het eerst koorloos is, zong ze nog nooit zoveel als nu. “Ik ben ook mooier en hoger gaan zingen door Bert; je durft meer want thuis voel je je vrijer.” De zaterdagtraining doet ze steevast zelfs twee keer. “Eerst live en later ga ik met mijn laptop naar mijn zus Koosje (78) in Jellum. Dan zingen we de liedjes nog een keer. Zij doet de sopraanpartijen, ik die voor alt.” Samen Online Zingen bracht de zussen dichterbij elkaar. “Ik kom uit een groot gezin van tien kinderen en met Koosje had ik voorheen amper contact. Nu is onze band veel hechter.”

Johannes passie online
Een Pasen zonder passieconcerten vond hij niet kunnen, vertelt Van de Wetering zelf over het waarom van het concert. “Waarop Henri Paarhuis, mijn geluidstechnicus zei: kunnen we niet iets met de koralen van de Johannes passie doen? Dat was het begin van waar we nu op uit gekomen zijn.” Ruim 2500 zangers van over de hele wereld deden aan het lesprogramma mee. “In Nederland, maar ook in onder meer IJsland, Ibiza en Zwitserland werd meegezongen. Waarschijnlijk vooral door geëmigreerde Nederlanders.” Zo’n zeshonderd van hen stuurden ook een filmpje in. “Spannend, we wisten niet hoe de kwaliteit zou zijn. Maar je ziet echt dat de deelnemers er iets van zichzelf in geven, heel ontroerend.”
Van der Werff deed zonder filmpje mee. “Dat leek me ingewikkeld,” vertelt ze. “Achteraf heb ik wel een beetje spijt. We kregen een voorproefje van het resultaat per mail: ik had er een brok van in mijn keel.”

Vierde keer
Drie keer eerder zong Van der Werff de Johannes passie. De eerste keer als studerende twintiger in Musis Sacrum in Arnhem en twee keer met COV Immanuël. “Bert was daarbij ook eens solist, zag ik toen ik onlangs het oude programmaboekje vond. Grappig, dat wist ik niet meer: als koorzanger zie je de solisten vaak ook alleen van de achterkant.”
Tienduizend mensen meldden zich al aan om naar de livestream te kijken morgen. Ook al horen luisteraars haar dan niet, Van der Werff zingt vanaf 20.00 uur voluit mee. “De sensatie van een plek als de Martinikerk in Franeker, en van een groot koor om je heen horen, kun je online niet vervangen. Daartegenover staat morgen denk ik de trots om aan zoiets moois te hebben meegedaan.”

Bron: Friesch Dagblad

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.