feb
02
2019

Meindert Talma in huiskamer

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Mijn neef organiseert met enige regelmaat huiskamerconcerten. Hij heeft hier ook een goede plek voor. Een voormalige melkfabriek is omgebouwd tot een woning. No milk today. Gisteren was Meindert Talma te gast. Hij speelde daarbij niet alleen nummers van zijn laatste album Balsturig, maar ook ouder werk.
Zoals over zijn geboortedorp Surhuisterveen (Er staan hier zeven kerken, God houdt veel van Surhuisterveen). Maar ook over mooie voetbalnamen, aan de hand van Oeki Hoekema.
Zijn versie van Bob Dylan’s Sooner Or Later (One of us must known), het titelnummer van Friestalige Dylan-project Earder as letter, ontbrak op zijn speellijst.
Wat maakt Talma een interessante artiest? Niet zijn rijmkunst, want rijmteksten ontbreken in zijn materiaal. Evenmin een mooi doorwrochte melodie of arrangement. Een synthesizer op schoot was voldoende voor Talma om zichzelf te begeleiden.
Wel zijn timing in de muziek. En de gortdroge voordracht. Zijn Friese accent en zeurderige stem maken zijn dictie tot een mengeling van ironische spot en oprechte idolatie. Waar je denkt dat het om een grap gaat, kan het zomaar om een serieuze ondertoon. Waar je denkt dat het een gemeend stuk proza gaat, blijkt zijn verhaal toch een grappige wending te bevatten.
Zo’n huiskamerconcert is een leuk moment, een intieme omgeving om kennis te maken met deze Nederlands onbekendste popster.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.