nov
12
2018

Menno Patat

Author // frits_tromp1
Posted in // JournalistFrits

Snackbarhouder Menno Jansma is overleden. Menno Patat, zoals hij bekend stond in Leeuwarden, is 59 jaar geworden. De uitbater van Snackbar De Tille was een begrip in Leeuwarden en ver daarbuiten. Menno runde zijn zaak ruim 36 jaar en wist van al zijn klanten wat zij wilden bestellen.
De patatzaak is gevestigd aan de Pieter Sipmawei in de wijk Westeinde. Het boek Leeuwarder straatnamen van Henk Oly vertelt dat dr. Pieter Sipma lector Fries aan de Rijksuniversiteit Groningen en de eerste voorzitter van de Fryske Akademy was. Hij is een van de grondleggers van de moderne Frisistiek.
Maar Menno Patat heeft daar lak aan, nu hij het tijdelijke voor het eeuwige heeft verruilt. Onwillekeurig denk ik aan die andere Menno, die een plek heeft in de stad, Menno Simons. Hij is een Nederlandse kerkhervormer, een wederdoper. Zijn volgelingen, de mennonieten, komen bijeen in de Doopsgezinde Kerk aan de Wirdumerdijk in Leeuwarden.
Op de stoep bij de ingang van de kerk ligt een gedicht van dichter en germanist C. O. Jellema, onderdeel van de po√ęzieroute, dat aan oud-burgemeester John te Loo werd aangeboden bij diens vertrek. Jellema dichte een ‘Notitie bij een Friese kerkmuur’.
Ach, het zijn zomaar wat zijsprongen bij het overlijden van Menno Patat.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.