nov
25
2020

Mercury

Author // frits_tromp1
Posted in // Modern Times

Met welk gevoel sloegen de krantenlezers hun ochtendkrant open, die 25e november 1991? Queen-frontman Freddie Mercury was een dag eerder overleden. Dat nieuws is dus een dag later meegenomen in de papieren dagblad.
Het verhaal van Mercury is triest. Al begin jaren 80 testte hij zich op dat nieuwe virus HIV, dat aids veroorzaakt. Een virus dat vooral onder homoseksuele mannen opdook. Halverwege dat decennium testte de zanger positief. De geruchten dat hij ziek zou zijn, zwelden aan maar werden even hard ontkent. Tot 23 november 1991, toen Mercury op zijn sterfbed een statement de deur uit deed:

Following the enormous conjecture in the press over the last two weeks, I wish to confirm that I have been tested HIV positive and have AIDS. I felt it correct to keep this information private to date to protect the privacy of those around me. However, the time has come now for my friends and fans around the world to know the truth and I hope that everyone will join with me, my doctors and all those worldwide in the fight against this terrible disease. My privacy has always been very special to me and I am famous for my lack of interviews. Please understand this policy will continue.

Een dag later overleed de in Zanzibar geboren vocalist.
Herinner ik het me nog? Ik weet het niet. In mijn geheugen stond rond die tijd in het Nederlands Dagblad, op de mediapagina, een foto van de band. Een foto met de vier bandleden, van elkaar gescheiden door planken. De foto maakte deel uit van de promotie rondom Headlong, een van de singels van Innuendo.
Op internet circuleren verschillende laatste foto’s van Mercury. Waaronder de kleurenbeelden van de clip van These Are the Days of Our Lives, de laatste bewegende beelden van Mercury. Of neem de foto van de stadion-entertainer, die verschrikt op de achterbank van een auto zit. Alsof hij niet goed weet wat hem overkomt. Of neem die laatste twee foto’s van hem in de tuin. Hij poseert voor een paparazzo-fotograaf.
Sjah.
Een goede reden om het album Made In Heaven uit 1995 te draaien. De cd-versie of de elpee-variant? Beiden zijn muzikaal gelijk, maar de hoes van het vinyl is net anders dan die van de cd. Dezelfde fotoshoot, een andere afbeelding. Made In Heaven bestaat uit een mix van nummers. Een aantal van die songs was eerder door Mercury opgenomen voor zijn solo-album Mr. Bad Guy: titelsong Made In Heaven en I Was Born To Love You. De zang is in stand gehouden, de muziek door Brian May, Roger Taylor en John Deacon opnieuw ingespeeld.
Hetzelfde geldt voor b-kantjes en vergeten nummers, die voor dit postume album zijn opgepoetst. Let Me Live werd in 1983 opgenomen als duet met Rod Stewart; diens zangpartijen zijn overgenomen door Taylor en May. My Life Has Been Saved was de achterkant van de singel Scandal uit 1989 en werd opnieuw ingespeeld. Heaven for Everyone was oorspronkelijk een lied voor Taylors hobby-band The Cross. De drummer met hese stem nodigde Mercury uit tijdens de opname van Heaven for Everyone in 1987. Mercury gaf Taylor wat ideeën voor het lied, maar zong zelf het lied uiteindelijk geheel in. Deze versie, met Taylor als achtergrondzanger bracht The Cross uit in Engeland, en is door de Queen-leden bewerkt voor Made in Heaven. Taylor zong zelf een andere versie van het lied in die The Cross in Amerika uitbracht. Too Much Love Will Kill You vindt zijn oorsprong tijdens de sessies voor het album The Miracle. Deze door May geschreven song was echter nooit voor dat album gebruikt. Een soloversie van May werd in 1992 een hit. De versie van 1995 verschilt met die van 1988 (waar een aantal onuitgebrachte versies van circuleren).
A Winter’s Tale is de laatste compositie van Mercury. Mother Love is het laatste nummer dat Mercury opnam voor zijn dood. Hij zong de regels in tussen 13 en 16 mei 1991. Omdat hij het niet helemaal af heeft kunnen maken, heeft May het laatste couplet ingezongen.
Gisteren is het 29 jaar geleden dat Freddie Mercury is overleden.

Tags // , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.