nov
16
2018

Mercury sound

Author // frits_tromp1
Posted in // Ds. van Zanten

Wat is die zachte zilveren stem? Ik gaf een Bijbelstudie in den lande naar aanleiding van een tekst van de Vreemde Kostgangers. In die tekst komt de zachte zilveren stem naar voren. Zonder verdere toelichting, in het vaste vertrouwen dat het helder is waar het om gaat. Het is immers dié zachte zilveren stem.
Ik moet onwillekeurig toch ook denken aan Blonde On Blonde, het album van Bob Dylan en de eerste studio-dubbelaar uit de rockgeschiedenis. Dylan omschreef dit album als That Thin, Wild Mercury Sound. Dat dunne, wilde kwikzilveren geluid. Wat is dat, he. Kun je geluid vergelijken met een metaalvorm?
Het kwik werd veel gebruikt in thermometers en barometers. Ook is het gebruikt om de bloeddruk van patiënten te meten. Kwik is het enige metaal uit het periodiek systeem dat bij kamertemperatuur vloeibaar is. Maar ja, daarmee heb je nog geen sfeer opgeroepen van een stem of een dubbelalbum.
Of toch wel? Een letterlijk verband bestaat natuurlijk niet. Maar bij het horen van deze term heb ik wel een idee wat ermee bedoeld wordt. Namelijk een zachte zilveren stem. Of dat dunne, wilde kwikzilveren geluid.

Tags // , , , , , , , , , , ,

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.